text Invataturi biblice

"Pacea"

18 mai 2025

Categorie:  Invataturi biblice
 

 

Termenul evreiesc pentru „pace” este „shalom.” Semnifică „a fi în siguranță, în liniște, perfect, complet, fără ca să lipsească ceva.” Shalom semnifică prezența bunăstării și armoniei, atât în interior cât și în exterior. De asemenea semnifică absența anxietății ori stresului. Biblic, este un cuvânt orientat spre viitor. 
 

Unii consideră că nașterea Prințului „Shalom” trebuie să fi fost plină de pace. 

Alții consideră: 

„Iar nașterea lui Isus Cristos a fost astfel: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif, dar înainte ca ei să locuiască împreună, ea a rămas însărcinată de la Duhul Sfânt. Însă Iosif, soțul ei, era un om drept și nu voia s‑o facă de rușine înaintea lumii. De aceea, a vrut s‑o părăsească pe ascuns." (Matei 1:18:25)

Știm puține lucruri despre Iosif, tatăl pământesc al lui Isus. El era tâmplar. Meșteșugar de rând care lucra cu propriile mâini. Nu era un om învățat, un om de afaceri și nici un preot. El era tipul de om „un muncitor onest pentru un salariu onest.

Când logodnica lui rămâne însărcinată (prin Duhul Sfânt, fără ca el să știe încă despre aceasta), răspunsul lui este unul exemplar. În ciuda a ceea ce a fost cel mai dureros, el „nu voia s‑o facă de rușine” și decide să rezolve situația în liniște, fără zarvă. El dorește să o păzească de rușinea care putea să o urmărească. Iosif era cumpătat și răsplătește ceea ce părea a fi rău cu bine. Cu alte cuvinte, el era un om bun. 

Totuși până în acest moment al istoriei el cu siguranță nu avea pace. 

„Dar, în timp ce se gândea el la aceste lucruri, iată că un înger al Domnului i s‑a arătat în vis..." (Matei 1:20a)

Iosif „se gândea el la aceste lucruri” în timpul nopții. Chiar și visurile îi erau dominate de această situație. El se frământa în vis cu acest gând și în acest moment un înger a apărut în visul lui, cu o însărcinare. 

Dar, în timp ce se gândea el la aceste lucruri, iată că un înger al Domnului i s‑a arătat în vis și i‑a zis: „Iosif, fiu al lui David, nu te teme s‑o iei la tine pe Maria, soția ta, căci ce a luat naștere în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naște un Fiu, Căruia Îi vei pune numele Isus , pentru că El Își va mântui poporul de păcatele lui.“ Toate acestea s‑au întâmplat ca să se împlinească ceea ce a spus Domnul prin profetul care zice: „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naște un Fiu și Îi vor pune numele Emanuel“ (Matei 1:20b-23)

Apariția îngerilor ocupă un loc important în istoria nașterii lui Isus. Ei vin într-o lumină strălucitoare și sunt cunoscuți prin faptul că aduc „veste bună care va fi o mare bucurie!” Dar pentru Iosif, în timp ce era cu adevărat o veste bună, implicațiile s-au adeverit a fi  foarte grele. 

Iosif urma să continue pregătirile pentru căsătorie. Maria și fiul ei erau foarte importanți. MEa era cea despre care au mărturisit profeții. Isus va mântui pe poporul său de păcatele sale. Acestea sunt niște destine foarte mari.

Dar cum rămâne cu Iosif? Interesant este faptul că nu se spune nimic despre propria lui viață, propriul impact. Este ca și cum moștenirea lui urma să fie strâns legată de viața celor doi: fecioara și fiul ei. 

„Iosif nu o face pe eroul ” - îmi imaginez cum îi spuneau prietenii: „A fost doar un vis prostesc.” 

„Când s‑a trezit din somn, Iosif a făcut așa cum i‑a poruncit îngerul Domnului. A luat‑o pe Maria de soție, dar n‑a cunoscut‑o până când ea nu a dat naștere unui Fiu. Iar el I‑a pus numele Isus." (Matei 1:24-25)

Dumnezeu îi poruncește lui Iosif să facă ceva și acesta ascultă. Prin disconfort, încercări, anxietate, provocări și rușine (citește: fără-pace), el va crește pe Prințul Păcii. 

Dacă aș fi în locul lui Iosif aș fi avut câteva întrebări. Dar Iosif nu întreabă nimic. Se încrede în Domnul și ascultă. 

De fapt, între personajele din prima parte a vieții lui Isus, Iosif se întâlnește cel mai mult cu mesagerii cerești. În mod repetat îngerii apar având însărcinări dificile. Și în mod repetat Iosif crede și ascultă. Convinge-te singur…

„După ce au plecat ei, iată că un înger al Domnului i se arată în vis lui Iosif, zicând: „Scoală‑te, ia Copilașul și pe mama Lui și fugi în Egipt! Să rămâi acolo până când îți voi spune eu, căci Irod va căuta Copilașul ca să‑L omoare !“ Iosif s‑a sculat, a luat Copilașul și pe mama Lui și a plecat în timpul nopții în Egipt." (Matei 2:13-14)

„upă ce a murit Irod, iată că un înger al Domnului i se arată în vis lui Iosif, în Egipt, zicând: „Scoală‑te, ia Copilașul și pe mama Lui și du‑te în țara lui Israel, căci au murit cei ce căutau să‑i ia viața Copilașului!“ Iosif s‑a sculat, a luat Copilașul și pe mama Lui și a venit în țara lui Israel." (Matei 2:19-21)

Noi ne stăruim atât de mult să administrăm propriul impact, propria moștenire, propria pace. Atât de multă anxietate, stres, și atât de puțină pace primim în încercarea de a obține ceva de însemnătate eternă cu propriile puteri. Dumnezeu nu ne cere să despărțim marea, ci să mergem prin ea. Dumnezeu nu îi cere lui Iosif să explice lumii căsnicia și familia sa - El îi cere lui Iosif să creadă și să asculte. 

Credința și ascultarea este modul prin care îl lăsăm pe Dumnezeu să facă bine prin promisiunile Sale. Făcând la fel ca Iosif, vom găsi această pace. 

„Însă fac un singur lucru: uitând ce este în urmă și aruncându‑mă după cele ce sunt înainte, urmăresc ținta, alergând spre premiul chemării de sus al lui Dumnezeu, în Cristos Isus. Iar pacea lui Dumnezeu, care depășește orice înțelegere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus." (Filipeni 3:13-14, 4:7)

De acest Crăciun decide să îi încredințezi destinul tău lui Dumnezeu, și la fel ca Iosif leagă-ți moștenirea cu Prințul Păcii. 

...

Rugăciune:

Doamne, dă-mi pacea ta. Ajută-mă să cred și să ascult.

Pune în practică:

Care este modalitatea prin care ai încercat să înlocuiești semnificația eternă cu puterea firească?

Care sunt domeniile în care Dumnezeu te cheamă să te încrezi și să Îl asculți, chiar dacă îți este greu?

 

sursa: https://www.cru.org/
 

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Cum să trec prin suferință? Partea 3. Depinzând de Dumnezeu în suferință"
Categorie: Invataturi biblice  Într-o seară, fiica noastră a urcat în mașină după antrenamentul de fotbal și imediat a izbucnit în plâns. Fusese portar pentru câteva minute, iar o minge îi l...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cum să trec prin suferință? Partea 2. Abordând suferința cu sinceritate"
Categorie: Invataturi biblice  Când copiii noștri erau la sfârșitul școlii primare, am decis să ne întoarcem în Statele Unite după o perioadă lungă petrecută peste hotare. Încercând să-i aju...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cum să trec prin suferință? Partea 1. Îmbrățișând suferința ca parte a călătoriei"
Categorie: Invataturi biblice  Diagnosticul neașteptat. Rezultatul dezamăgitor al unui test. Trădarea unui bun prieten. O perioadă de singurătate. Lupta de a face față cheltuielilor.Uneori,...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Soluționarea conflictelor"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIADacă aş putea, ca prin magie, înzestra studenții din mişcarea noastră cu o capacitate specială, aceasta ar fi, probabil, abilitatea de a ameliora şi...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Apologetica"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIABaza biblicaStudiul de articulare a răspunsurilor la întrebările filosofice şi obiecţiile formulate împotriva Evangheliei şi credinţei creştine este...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Răspunsuri la Evanghelie"
Categorie: Invataturi biblice CONVERSAȚIADacă ucenicul tău deja a avut momente când și-a mărturisit credinţa, el s-a ciocnit, probabil, cu o varietate de răspunsuri. Poate că a avut noroc și a în...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Povestind mărturia personală"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIATuturor ne place să ascultăm o poveste bună. De-a lungul veacurilor, povestirile au fost folosite pentru a distra, corecta şi instrui. Barzii şi men...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Motive pentru a vesti Evanghelia"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIAExistă multe motive pentru care o persoană ar accepta munca dificilă de implicare în viața unei alte persoane pentru a-i spune despre Isus. Unii ar...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Cum să conduci un grup mic"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIAGrupurile mici constituie, de obicei, baza experienţei pozitive a unui student cu Campus-ul. Acolo se clădesc o mulţime de relaţii speciale şi sunt...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința Ilustrațiile. Evangheliei"
Categorie: Invataturi biblice  EVANGHELIZAREA CU INIȚIATIVĂVESTIREA CU SUCCES A EVANGHELIEIPURITATEA PERSONALĂPATRU LEGI SPIRITUALETRANZIȚIA LA EVANGHELIEMEMORAREA SCRIPTURIIÎNGRIJORAREAADMI...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>