text Invataturi biblice

"Cum să-ți stabilești obiective deștepte pentru următorul an"

18 mai 2025

Categorie:  Invataturi biblice
 

 

Deși nu există nici o magie în prima lună a anului, iubesc conceptul de noi începuturi. Atunci când ne stabilim obiective pentru că „așa trebuie” sau pentru că „dorim” schimbări în viață, nu este de mirare că uităm de ele în februarie. Dacă nu ai un motiv întemeiat pentru a-ți stabili un scop, nu vei avea motivația durabilă pentru a-l atinge! Motivația noastră, dacă trăim credința creștină, vine din adâncul inimii: ar trebui să stabilim doar obiective care să reflecte intențiile lui Dumnezeu pentru viața noastră.

Pentru a-ți stabili obiective relevante, trebuie să-ți pui întrebări dure. Fii dispus să recunoști eșecul și dezamăgirea. Fii gata să analizezi orice aspect din viață la care-ți atrage atenția Dumnezeu. Recunoaște obiectivele stabilite din vinovăție, egoism sau vanitate. Obiectivele determinate de har sunt singurele care rămân!

Mai jos sunt întrebările pe care mi le pun în timp ce-mi stabilesc obiectivele pentru noul an. Te încurajez să le iei în considerare și să decizi în rugăciune, ce te cheamă Dumnezeu să faci în 2020.

1. Corespund obiectivele tale cu prioritățile lui Dumnezeu?

Gândește-te la modul în care îți petreci timpul și vei avea o interpretare bună asupra priorităților tale. În special, uită-te la modul în care îți petreci timpul liber. Gândește-te la ceea ce te împiedică să ai timp liber. Toate acestea îți indică adevăratele priorități ale inimii. Prioritățile lui Dumnezeu sunt foarte simple: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și vi se vor da și toate acestea.” (Matei 6:33) „Căci unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră.”(Luca 12:34) Cauți Împărăția lui Dumnezeu, mai întâi de toate? Iată câteva indicii:

  • Ești conectat și participi activ într-o comunitate de credincioși.
  • Cauți înțelepciunea lui Dumnezeu zilnic în Cuvântul Său.
  • Cultivi o viață de rugăciune în continuă creștere.
  • Ești mentorat de un creștin matur sau cauți oportunități pentru ca acest lucru să se întâmple.
  • Cauți modalități de a uceniciza alți credincioși.

Viața creștină e o viață activă. E o mișcare zilnică înspre inima lui Dumnezeu! Dacă nu umbli activ în această credință, ar trebui să te întrebi dacă această credință este într-adevăr personală. Obiectivele sunt inutile dacă nu au consecințe veșnice. Sigur, a bea mai multă apă este bine pentru corpul tău, dar nu uita că trupul nostru va trece „într-o clipire din ochi.” (1 Corinteni 15:52). Singurul lucru pe care trebuie să-l arăți în viața ta pe acest pământ sunt lucrurile făcute prin Duhul lui Hristos: „Căci nimeni nu poate așeza o altă temelie decât cea care este pusă și care este Isus Cristos. Iar dacă cineva construiește pe această temelie aur, argint, pietre prețioase, lemn, fân, paie, lucrarea fiecăruia va fi dezvăluită, pentru că Ziua o va face cunoscută, deoarece va fi descoperită prin foc. Și focul va testa cum este lucrarea fiecăruia.” (1 Corinteni 3: 11-13)

Cere-i lui Dumnezeu să-ți definească prioritățile. Roagă-L să-ți arate unde să-ți concentrezi energia, unde să cedezi și obiectivul pe care-l urmăreși dintr-un motiv greșit. Este mai bine să ai câteva obiective care să-l onoreze pe Dumnezeu decât o grămadă conduse de egoism.

2. Unde văd creștere în ultimul an?

După ce ți-ai definit prioritățile, gândește-te la progresele tale din ultimul an. Unde ai văzut îmbunătățire? Recunoașterea creșterii îți dă impuls pentru schimbare. Oiectivele pe care le-ai atins te vor ajuta să-ți definești direcția pentru viitor și-ți vor întări convingerea că schimbările sunt posibile!

Uneori, creșterea nu este materială. Poate este o ajustare a atitudinii. Poate este iertarea pe care ai oferit-o într-o relație. Oricare ar fi creșterea, scrie-o! Aceste zone vor trebui apărate, dar nu vor avea nevoie de multă concentrare ca în anii trecuți.

3. În ce aș vrea să devin mai bun?

Mulți creștini vorbesc despre lupta spirituală ca despre o starea permanentă. Acestă atitudine nu este despre Isus! Isus este un învingător și, de fapt, suntem învingători în El. Dacă nu experimentezi victorie într-un domeniu al vieții, s-ar putea că există lucruri care te împiedică:

  • Ești indulgent cu păcatul și obiceiurile proaste.
  • Crezi că „suficient de bun” este acceptabil pentru Dumnezeu.
  • Nu ești sigur de unde să începi și te simțiți copleșit.
  • Nu practici ucenicia și nu ți-ai asumat responsabilitate suficientă.
  • Crezi că Evanghelia îți asigură un destin etern, dar nu o victorie prezentă.

Dacă te regăsești în oricare dintre aceste ideologii, am vești bune! Iisus Hristos este un învingător. El învinge anxietatea, frica, nerăbdarea, furia, abuzul, și dependența. Am văzut-o în propria mea viață, și El va face același lucru în cazul tău –numai dacă vei crede că El este dispus și capabil.

Pentru a-ți îmbunătăți viața, ai nevoie de o putere supranaturală. Dacă vrei să te lași de excesele alimentare, bârfe sau îmbunătățești relația cu mama, toate acestea încep cu lucrarea Duhului lui Dumnezeu în interiorul tău. Ai fost suficient de liniștit să-L asculți? Încearcă să rămâi tăcut după ce citești din Cuvânt și roagă-L să-ți arate unde trebuie să devii mai bun. Dacă cunoști deja, începe astăzi! Odată ce știi aspectele la care trebuie să lucrezi, notează-le. Vei reveni la ele când îți stabilești obiectivele.

4. Ce a funcționat anul trecut?

E timpul să evaluăm ce a funcționat în ultimul an. Ce obiceiuri s-au format? Ce oameni te-au echipat? Ce cărți te-au influențat? Ce te-a motivat să faci lucruri grele? Când ai simțit cel mai mult prezența lui Dumnezeu? Cum a răspuns Dumnezeu la rugăciunile tale? Caută tiparele în comportamentul tău și vezi rezultatele obținute. Observă consecvența. Cele mai bune obiceiuri se formează atunci când îți recunoști predispunerile tale naturale (de exemplu, om-ciocârlie sau om-bufniță când vine vorba despre obiceiurile de somn), în același timp făcînd obiceiurile proaste incomode pentru tine.

5. Ce nu a funcționat anul trecut?

Identifică ce nu a funcționat. Ce te-a distras? Unde ai eșuat continuu? Ce a contribuit la eșecul tău? Cine te-a împiedicat? Ce ai făcut când ar fi trebuit să fii productiv? Evaluând ceea ce nu a funcționat, poți evita aceste lucruri din viața și programul tău. Fă-le inconveniente! Dacă aceasta este o persoană, nu mai căuta timp cu ea. Dacă este un obicei – cum ar fi somnul – fă somnul atât de incomod încât nu vei îndrăzni să amâni trezirea (setează-ți o singură alarmă în odaie, mergi la culcare cu o oră mai devreme, îmbracă pijama cînd mergi la culcare, astfel încât să îți fie destul de cald...) Știind ce nu a funcționat vei reuși să-ți stabilești obiective deștepte.

6. De ce vreau să mă schimb?

În cele din urmă, întreabă-te de ce vrei să te schimbi? Dacă urmărești obiceiuri alimentare sănătoase pentru că dorești să arăți ca niște fete de pe Instagram, vei ceda până în martie, iar dacă nu, probabil vei urmări alte mijloace nesănătoase până obții „corpul pe care ți-l dorești.” Dacă urmărești vreo oportunitate doar pentru că ți s-a spus că ești destul de bun pentru aceasta, fără să-L întrebi pe Dumnezeu dacă este locul unde te-a chemat – ești un candidat pentru epuizare și frustrare.

Nu urmări schimbarea pe care Dumnezeu nu te-a chemat s-o îmbrățișezi. Gândește-te dacă atingerea acestor obiective pot fi apreciate drept „aur și pietre prețioase” – lucruri care vor rămâne – or sunt doar „lemn, fân și paie”? Acestea din urmă ard când sunt testate. Primele devin din ce în ce mai luminoase cu timpul.

Obiectivele în sine sunt minunate. Dar acestea trebuie să servească scopului măreț: avansarea Împărăției lui Dumnezeu în inimile și comunitățile noastre.

sursa: phyliciamasonheimer.com

 

 

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Comunică-ți credința. Vestirea cu succes a Evangheliei"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIACitește 1 Corinteni 2:1-5Pavel vorbeşte despre slujirea sa Corintenilor, în Grecia. Ce ştim noi despre greci? Ei au fost cunoscuţi prin filozofia lo...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Evanghelizarea cu inițiativă"
Categorie: Evanghelia CONVERSAȚIAÎntreabă uceniculPentru a afla ce cunoștințe au deja despre evanghelizare, ai putea să începi prin a pune aceste întrebări:Ce gânduri sau sentimente îţi vin în mi...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Perspectiva eternă"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIAColoseni 3:1-2 va fi textul de referinţă. Se vor face trimiteri şi la alte fragmente din Scriptură. Îţi recomand să te concentrezi în primul rând la...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Ascultarea"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIATit este una dintre cele mai neglijate cărţi ale Noului Testament, dar care este bogată în adevăr. Există două observaţii-cheie pe care să le descop...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Importanța Bisericii"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIACuvântul grecesc ‘‘ekklesia”, pe care îl traducem ca ‘‘biserică’’, este folosit pentru a descrie un grup local de creştini, însă niciodată - o clădi...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Creșterea"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIAPoate că ai văzut tricouri cu inscripţia ‘‘Under Construction (în proces de construcţie). Dumnezeu încă lucrează asupra mea.’’ Acest slogan descrie...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Mărturisirea"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIADiferenţa dintre relaţia şi părtăşia noastră cu DumnezeuPentru un creştin păcatul nu compromite relaţia sa cu Dumnezeu (noi rămânem în familia lui D...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Îndreptățirea prin credință"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIADeoarece acesta este un concept destul de complex, încearcă să reduci din complexitate, axându-te pe o singură carte- Romani. Urmărirea logicii aces...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Vestirea Evangheliei|
Categorie: Evanghelie CONVERSAȚIAIoan a scris prima sa epistolă cu scopul de a ajuta un grup de credincioşi să ştie că au viață veșnică şi să le arate baza potrivită pentru această certitudine. Î...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Umblă prin credință. Rugăciunea"
Categorie:  Mantuire  CONVERSAȚIARugăciunea este, pur şi simplu, comunicarea cu Tatăl nostru, după cum şi Isus a practicat-o în mod constant. Luca 5:16 spune: ‘‘Iar el se ducea în locur...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>