text Invataturi biblice

"FII PLIN ACUM – capitolul 3"

28 aprilie 2025

Categorie: Invataturi biblice

 

1. ACUM – NU MÂINE
2. DUHUL SFÂNT – PERSOANĂ
3. DUHUL SFÂNT – MIJLOCITORUL DOMNULUI ISUS
4. DUHUL SFÂNT – OSÂNDITORUL
5. DUHUL SFÂNT – MÂNGÂIETORUL
6. PATRU ATITUDINI FAŢĂ DE DUHUL SFÂNT
7. FII PLIN ACUM
8. URMĂRILE PLINĂTĂŢII DUHULUI

“… fiţi plini de Duh” (Efeseni 5:18)

CAPITOLUL 3

DUHUL SFÂNT – MIJLOCITORUL DOMNULUI ISUS

     Acum putem reveni la discuţia cu privire la slujba sau lucrarea Duhului Sfânt aici pe pămînt.

     Domnul Isus Îl aminteşte de mai multe ori ca Mângâietor (Ioan 14:16  “Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi El vă va da un alt mângâietor (Greceşte: Paraclet, apărător, ajutor), care să rămână cu voi în veac”;  vezi si Ioan 14.26; 15.26) şi le spune ucenicilor că este de folos ca El – Domnul Isus – să plece, căci altfel nu va veni Mingîietorul (Ioan 16.7). Expresia aceasta “Mîngîietorul” ne va ajuta să-I înţelegem slujba Sa faţă de noi. In limba greacă cuvîntul folosit pentru „Mîngiietor” (paraclet) este acelaşi cu cel pe care-l găsim în 1 Ioan 2.1 unde s-a tradus “Mijlocitor”, astfel: “Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor (sau Avocat. Greceşte: Paraclet, adică apărător, ajutor), pe Isus Hristos, Cel neprihănit. El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre“. De aceea cînd se vorbeşte despre Duhul Sfânt putem schimba cuvîntul de “Mîngiietor” cu cel de “Mijlocitor” fără să schimbăm cu ceva sensul. Aceasta înseamnă că în aceaste pagini se amintesc doi Mijlocitori; unul este Domnul Isus Hristos, iar celălalt este Duhul Sfânt.

     După cîte ştim, mijlocitorul este cel ce ne apără interesele în faţa legii şi care răspunde în locul nostru. Acum avem o imagine a lucrării Domnului Isus în locul nostru. El este Mijlocitorul nostru în ceruri şi în slujba aceasta El îşi găseşte plăcerea să mijlocească în faţa Tribunalului suprem interesele păcătoşilor care se pocăiesc. El nu încearcă să dovedească nevinovăţia noastră. El ştie că orice acuză a Legii Sfinte a lui Dumnezeu împotriva noastră este adevărată şi, El pledează în locul nostru dovedind valoarea de ispăşire a sîngelui Său. Cand păcătuim, Mijlocitorul se înfăţişează El însuşi înaintea Tatălui ca jertfă de răscumpărare pentru păcatele noastre, aşa cum spune o cântare:

„El îşi intinde mîinileArătându-şi rănile”

 

     Când păcătosul şi-a pierdut legătura cu Tatăl şi nu mai are pace şi cind el îşi mărturiseşte păcatul şi cere iertare prin sîngele Domnului Isus Hristos, Mijlocitorul ceresc intervine. Şi el îşi recapătă pacea, pace pe care a simţit-o când a venit prima dată la El. Ce minunat e să ai la Curte un asemenea prieten! Aceasta este mijlocirea cerească a Mijlocitorului Isus pentru cei ai Săi.

 

     Cu toate acestea, pasajul din Ioan aminteşte de asemenea pe Duhul Sfânt ca Mijlocitor. Mijlocitorul acesta nu locuieşte în ceruri, ci în inimile credincioşilor la care El vine să locuiască odată cu naşterea din nou. Se pune intrebarea, pe cine mijloceşte Duhul Sfânt? El nu este mijlocitorul credinciosului ci mai degrabă a Mântuitorului, ale cărui interese are datoria să le păzească.

     Deci, sînt doi mijlocitori, Mijlocitorul credinciosului la Tatăl care este Isus Hristos şi, Mijlocitorul lui Hristos pentru credincios care este Duhul Sfânt. Unul rezolva problemele credinciosului în ceruri, iar celălalt caută să rezolve problemele Domnului în viaţa credinciosului.

     Aceasta clarifică întru totul marea slujbă a Duhului. Slujba Sa este de a păzi scopurile şi drepturile de stăpînire ale Domnului Isus în lume, în Biserică şi în viaţa fiecărui credincios. Precis, lucrul acesta vroia să-l spună Domnul Isus cind amintea despre Duhul Sfânt astfel: “El Mă va proslăvi” (Ioan 16.14). Lucrarea Duhului este aceea de a-L prezenta pe Hristos, să vorbească despre Hristos, să-L înalţe şi să se preocupe de oameni cu privire la Hristos, să-i convingă de păcat pentru că nu au crezut în Hristos şi, să-i facă să se pocăiască de faptul că nu au dat Domnului Isus Hristos locul ce i se cuvine. Hristos, Hristos, Hristos este subiectul tuturor vorbirilor Sale şi ţinta întregii Sale activităţi.

     Însă Domnul Isus nu a spus cu privire la Duhul numai că “El Mă va proslăvi” ci de asemenea a spus că “El va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi” (Ioan 16.14). Cu siguranţă că aceasta înseamnă că odată aduşi de Duhul în faţa Domnului Isus în pocăinţă, tot Duhul ne va descoperi bogăţiile harului Domnului Isus Hristos necesare stării noastre prezente, pentru a fi fără păcat.

“Duh al Domnului fi-mi învăţăcelDescoperindu-mi lucrurile lui Hristos,Cu privire la mine”

 

     Şi “lucrurile” acestea sînt cele cu privire la harul Său pentru cel vinovat, dragostea Lui pentru cel ce nu merită dragoste şi desăvîrşirea ispăşirii Sale, valoarea sîngelui Său şi neprihănirea Sa pentru oameni aşa răi cum recunoaştem că sîntem. Aceasta este plinătatea lui Isus descoperită de Duhul pentru orice nevoie posibilă. Ele sînt “lucrurile” necesare pentru pacea şi iertarea păcătosului, căci Domnul Isus a venit în lume ca să izbăvească tocmai pe asemenea oameni.

     E foarte clar că în acest sens se face lucrarea Mijlocitorului Său de a arăta celui pocăit plinătatea puterii Sale. Într-adevăr, în nici o altă parte Duhul nu-L slăveşte aşa de mult pe Hristos ca atunci cînd descoperă bogăţiile harului Său pentru cei căzuţi care îşi recunosc starea.

     Refacerea stării decăzute este sfera în care se evidenţiază Domnul Isus şi de unde îşi trage şi numele – Mântuitorul. Păcatul nu-l şochează şi nici nu-L înfrânge, căci acesta este domeniul în care harul îşi găseşte prilejul să lucreze şi unde Domnul Isus Hristos are un răspuns potrivit. Dacă Duhul Sfânt nu ar descoperi acest adevăr, păcătosul nu ar crede niciodată. Cât de glorios ajunge Mântuitorul în ochii păcătosului cînd acesta este sub înrîurirea Duhului!

     Deci în lucrurile acestea Duhul Sfânt este marele Mijlocitor al Domnului Isus, care descoperă nevoia noastră şi bogăţiile nemărginite ale harului Domnului Isus Hristos care ne satisface nevoia. Bine a scris un credincios într-o cântare despre Duhul Sfânt care spune aşa:

“Hristos este Mijlocitorul în înălţimiTu eşti Mijlocitornl nostru lăuntric;O, descoperă adevărul şi dă răspunsLa toate argumentele păcătosului”

 

     “Mijlocitorul nostru lăuntric” înseamnă că Duhul Sfânt este Mijlocitorul Domnului Isus în interiorul nostru, descoperind adevărul şi dând răspuns la toate argumentele păcătosului, arătînd în permanenţă spre Hristos şi spre sîngele Său.

     O ilustrare a stării şi lucrării Duhului Sfânt în planul lui Dumnezeu cu privire la oameni se află în întîmplarea cu Avraam care a trimis pe slujitorul său Eleazer într-o ţară îndepărtată ca să caute o mireasă pentru fiul său lsaac. Dacă slujitorul ar fi vorbit despre el şi ar fi atras privirile asupra lui nu şi-ar fi atins ţinta. Odată găsită fata potrivită, lucrarea lui abia a început. El a trebuit să-i vorbească despre fiul stăpînului său în aşa fel, încît s-o atragă spre el şi s-o facă să vrea să-I urmeze pînă la Isaac, despărţindu-se de propria familie. Dimineaţa, la amiază şi noaptea, nu se discuta decît un singur subiect: ,,fiul stăpînului meu”. Înfăţişarea şi frumuseţea lui au fost fără îndoială descrise pe larg, dar în mod deosebit s-a vorbit despre bogăţia Lui căci “lui i-a dat stăpînul meu tot ce are”. Cerceii şi brăţările cu care a impodobit-o Eleazer pe Rebeca, nu erau decît probe ale bogăţiei care va fi a ei dacă va consimţi să fie soţia lui Isaac. Indiscutabil deci că el era un tânăr ce merita ales cu prioritate. Şi iată că după ce a văzut Laban fratele Rebecăi cerceii şi brăţările pe mâinile sorei lui i-a zis: “Vino binecuvîntatul Domnului, de ce stai afară?”. De fapt el voia să spună: “Vino şi spune-mi mai multe despre fiul stăpînului tău”. Şi aşa i s-a dat posibilitate lui Eleazer să-şi ducă lucrarea la bun sfârşit. Inima fetei a fost cucerită de îndată şi robul a primit răspunsul pe care îl aştepta: „Da, vreau” adică, sînt de acord să merg cu omul acesta ca să-i fiu soţie fiului stăpânului său. Bucuria slujitorului a fost deplină cînd în cele din urmă el a văzut-o pe Rebeca în braţele lui Isaac!

 

     Lucrarea binecuvântatului Duh Sfânt este aceea de a face cu noi ceea ce a făcut cu Rebeca slujitorul lui Avraam. Ne spune despre Hristos cu mult înainte, despre harul şi slava Sa, ne imploră şi ne câştigă inimile determinâdu-ne să ne hotărâm a-L urma la Calvar şi, acolo la picioarele Domnului Isus să luăm locul păcătosului, locul pe care de fapt îl merităm. Şi Duhul nu se va mărgini doar la înlesnirea primei noastre întîlniri cu Isus, ci mereu, ori de câte ori păcatul ne-a răcit, ne-a secat şi ne-a făcut neroditori ne va aduce aminte de El şi de jertfa Sa. Ce bine că Domnul Isus nu s-a lăsat fără Mijlocitor pe pămînt, care să-L prezinte inimilor noastre şi care să ne atragă mereu înapoi la Crucea Sa, la locul de eliberare şi de câştigare a biruinţei.

     Deci Duhul Sfânt nu are decât un singur scop, să-L proslăvească pe Isus Hristos. O pătrundere şi o trăire a acestui fapt fundamental ne va feri de tot felul de greşeli şi uneori de abateri pe căi periculoase. Dacă o experienţă deosebită a Duhului Sfânt ne face să slăvim Duhul şi să ne fixăm pe experienţa respectivă, atunci vom descoperi că în loc de a lucra împreună cu Duhul Sfânt, noi ne împotrivim lucrării Lui de a îndrepta privirea noastră numai asupra Domnului Isus.

 

sursa: https://catalin67.wordpress.com/

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Israel şi Biserica"
Categorie: Biserica lui Hristos  Pentru o citire conştientă a Bibliei, o cunoaştere a „adevărului dispensaţional”, aşa cum este el deseori numit, este indispensabilă. Cu toate acestea, se pa...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Hristos, punctul central"
Categorie: Biserica lui Hristos  De ce ne strângem numai în Numele Domnului Isus ?O astfel de întrebare şi altele asemănătoare sunt mereu adresate credincioşilor care se strâng numai în (sau...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Hristos și Mireasa Lui"
Categorie: Biserica lui Hristos  Efeseni 5:22-32În această porţiune foarte practică a Epistolei către Efeseni, apostolul ne îndeamnă să ne purtăm în cadrul relaţiei de căsătorie aşa cum se c...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Hristos în mijloc"
Categorie: Biserica lui Hristos Sunt şapte pasaje cheie în care se menţionează că Domnul Isus Hristos este în mijloc. Toate aceste pasaje vorbesc despre poziţia Lui centrală, despre proeminenţa S...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Gânduri referitoare la propunerea de cântări"
Categorie: Biserica lui Hristos  Cineva îşi poate închipui că într-o anumită acţiune este călăuzit prin Duhul Sfânt, când de fapt urmează doar un îndemn al inimii sale. Este bine să ne amint...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Frângerea pâinii"
Categorie: Biserica lui Hristos  Frângerea pâiniiPe lângă botez, frângerea pâinii este deci a doua acţiune vizibilă, pe care noi, cei credincioşi, o cunoaştem. Credincioşii se adună, potrivi...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Formarea unei adunări locale"
Categorie: Biserica lui Hristos  Nu vom vorbi aici despre formarea Adunării pe pământ, care a avut loc în ziua Rusaliilor prin coborârea Duhului Sfânt (Faptele Apostolilor 2 ), ci dorim mai...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Formalism sau convingere?"
Categorie: Biserica lui Hristos  Formalismul înseamnă alipire de obişnuinţe, menţinere a lucrurilor exterioare. Să luăm ca exemplu un copil care creşte într-o familie creştină. El frecventea...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Diverse imagini ale Adunării"
Categorie: Biserica lui Hristos  Pentru a cunoaşte „Adunarea Dumnezeului celui viu“ aşa cum o vede Dumnezeu şi pentru a o privi din toate laturile, Dumnezeu ne-a dat în Cuvântul Său diverse...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Disciplina – Privilegiu al dragostei"
Categorie: Biserica lui Hristos  Când vorbim despre felul în care trebuie exercitată disciplina, trebuie să ne amintim cine suntem noi înşine. Ea este un lucru nespus de solemn. Când mă gând...
de Marga Buhus 02 mai 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise