text Experiente cu Dumnezeu

"Comunică-ți credința. Povestind mărturia personală"

18 mai 2025

Categorie: Invataturi biblice
 

 

CONVERSAȚIA

Tuturor ne place să ascultăm o poveste bună. De-a lungul veacurilor, povestirile au fost folosite pentru a distra, corecta şi instrui. Barzii şi menestrelii distrau masele, în timp călătoreau. Isus a înţeles puterea povestirii (pildele Sale) şi le-a folosit în mod eficient pentru a învăţa adevăruri profunde.

De fiecare dată când spunem povestea noastră, mărturia noastră, dăm cinste şi slavă lui Dumnezeu. Şi El este mulţumit de asta. De ce? Ei bine, povestea noastră este de fapt povestea despre cum ne-a salvat Dumnezeu... El este martor ocular al modului în care viaţa noastră s-a schimbat. Este povestea Lui de căutare a unui suflet pierdut, neajutorat, legat de iad (tu!) şi de salvare dramatică din ghearele duşmanului de moarte. El te aduce în siguranţă în Împărăţia Sa veşnică. Este, de fapt, conţinutul din care sunt realizate filmele. Şi acea repovestire a răscumpărării tale subliniază caracterul Lui. Asta e ceea ce numim «glorificarea lui Dumnezeu», oferindu-i meritele, subliniind caracterul Său şi recunoscând lucrarea Sa.

Ne place să credem că, deoarece aceasta este povestea noastră, nu trebuie să depunem nici un efort în a o spune. Am fost acolo când ni s-a întâmplat şi acum o trăim. Dar este uşor să ne încurcăm, să ne debusolăm, să pierdem focusul şi să alunecăm pe o pantă care poate distrage atenţia, plictisi, irita sau aduce confuzie interlocutorul tău. Vrem să Îl glorificam pe Dumnezeu şi să fim uşor accesibili ascultătorului nostru. De aceea puţină planificare şi practică sunt atât de valoroase atunci când îl ajuţi pe ucenicul tău să-și pregătească mărturia. Ajută-l să descopere povestea sa şi când învață să o comunice bine, aceasta poate deveni un instrument eficient pentru evanghelizare.

Pregătirea pentru a împărtăşi istoria ta

Există cinci componente de bază ale «povestirii tale»: introducerea, viaţa ta înainte de Hristos, cum ai venit la Hristos, viaţa ta după Hristos şi încheierea. Ucenicul tău ar trebui să poată expune toate cele cinci părţi în mod clar şi succint timp de 3-5 minute. Chiar şi ucenicii vorbăreţi! Să aruncăm o privire asupra modului în care să închegăm toate părţile împreună, secţiune după secţiune.

Introducerea. Identifică o temă. În jurul căror evenimente s-a rulat viaţa ta, încât acestea să fi fost folosite de Dumnezeu pentru a te ajuta să vii la El? Încearcă să ilustrezi tema cu cuvinte de imagine, cu care publicul să se poată identifica.

Viaţa ta înainte de Hristos. Vrei să pictezi o imagine a ceea ce viața ta a fost înainte de a veni la Hristos, dar nu insista asupra cât de rău ai fost sau cît de multă glorie ai avut în păcatele trecute. Împărtăşeşte doar detaliile care se referă la temă şi oferă suficiente detalii pentru a arăta nevoia ta de Hristos. Acesta nu este momentul pentru a-ţi prezenta CV-ul.

Cum ai venit la Hristos. Ai ajuns la un moment de cotitură. Asigură-te că vorbeşti în aşa fel, încât persoana cu care vorbeşti şi oricine care te aude să poată înţelege cum ai devenit creştin, modul în care şi ei pot deveni creştini. Oferă numai detaliile care sunt importante pentru a comunica de ce şi cum ai devenit creştin.

Acesta este un aspect educaţional al povestirii tale, astfel, chiar dacă interlocutorul tău nu este interesat acum, el va fi capabil să ia o decizie ulterior, pentru că l-ai echipat cu informaţii corecte.

Viaţa ta după Hristos. Descrie unele schimbări pe care Hristos le-a făcut în viaţa ta, care se referă la temă. Subliniază schimbările în caracterul tău, în atitudine, asupra perspectivei, nu doar modificările în comportament. Şi fii realist. Noi încă luptăm ca creştini. Viaţa este departe de a fi perfectă, nu-i așa? Dar ce o face diferită pentru tine acum? Fii sincer şi Dumnezeu va folosi experienţa ta personală, indiferent de cât de «nespectaculoasă» ai putea crede că este.

Încheierea. Încheie cu o propoziţie sumară care leagă împreună istoria ta în funcţie de temă. Ai putea încheia cu un verset, dar nu arunca unul doar de dragul de a arăta spiritual. Foloseşte-l, dacă este semnificativ şi se referă la povestirea tocmai spusă.

Unele sfaturi utile pentru împărtăşirea istoriei tale:

  • Cu toţii avem nevoie de practică pentru a deveni buni într-o abilitate sau sport. Şi expunerea istoriei tale nu face excepţie. De fapt, scrie povestea ta şi editeaz-o. Fii specific şi oferă suficiente detalii pentru a capta atenţia şi crea o imagine, dar lasă detaliile şocante în afară.
  • Nu menţiona nici o denominaţiune: acest lucru îl poate înstrăina pe cineva de la a te asculta. Orice fel de declaraţie, care reflectă negativ bisericile, organizaţiile sau alte persoane, te poate reflecta negativ și pe tine.
  • Fii natural ... Asta înseamnă practică! Ai încredere în ceea ce ai de gând să spui şi cunoaşte-ţi planul general, astfel încât să poţi să mergi înainte, chiar dacă eşti întrerupt pentru întrebări.
  • Acum, că eşti creştin, probabil că ai adoptat un vocabular nou. Fii conştient de acest «limbaj creştin», când vorbeşti. Astfel de cuvinte ca „salvat”, „sfinţit”, „păcat”, „justificare”, „ispăşire”, „minunat”, „plin de bucurie, de pace” şi „fericit” pot provoca confuzie, deci, fii gata pentru să le explici sau evită-le.

Aminteşte-ţi de principiul conciziei de la ora de artă oratorică de la şcoală. Vorbește pe scurt şi simplu. Tu ar trebui să fii în stare să-ți împărtăşești povestea în 3-5 minute. Dacă aceasta durează mai mult decât atât, publicul poate simţi că profiţi de el.

Și cine, de altfel, ar fi gata să te asculte aşa de mult?

Formular de lucru când pregătești mărturia personală

Introducerea

- Cum a evoluat viața ta, ce a făcut Dumnezeu pentru a te ajuta sa vii la El? Care au fost unele din valorile și priorităţile tale?


 

- Ce fel de cuvinte de imagine ai putea folosi?


 

Viața înainte de Hristos

- De ce fel de detalii avem nevoie pentru a înţelege?


 

Cum ai venit la Hristos?

- Cum s-a întâmplat?


 

- Care este mesajul de bază al Evangheliei, pe care orice om trebuie sa-l înţeleagă?


 

Viața după primirea lui Hristos

- Care sunt unele schimbări de caracter, atitudine sau comportament?


 

Încheierea

- Fă un sumar şi uneşte totul într-un întreg.

 

sursa: https://www.cru.org/
 

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Cum să trec prin suferință? Partea 3. Depinzând de Dumnezeu în suferință"
Categorie: Invataturi biblice  Într-o seară, fiica noastră a urcat în mașină după antrenamentul de fotbal și imediat a izbucnit în plâns. Fusese portar pentru câteva minute, iar o minge îi l...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cum să trec prin suferință? Partea 2. Abordând suferința cu sinceritate"
Categorie: Invataturi biblice  Când copiii noștri erau la sfârșitul școlii primare, am decis să ne întoarcem în Statele Unite după o perioadă lungă petrecută peste hotare. Încercând să-i aju...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cum să trec prin suferință? Partea 1. Îmbrățișând suferința ca parte a călătoriei"
Categorie: Invataturi biblice  Diagnosticul neașteptat. Rezultatul dezamăgitor al unui test. Trădarea unui bun prieten. O perioadă de singurătate. Lupta de a face față cheltuielilor.Uneori,...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Soluționarea conflictelor"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIADacă aş putea, ca prin magie, înzestra studenții din mişcarea noastră cu o capacitate specială, aceasta ar fi, probabil, abilitatea de a ameliora şi...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Apologetica"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIABaza biblicaStudiul de articulare a răspunsurilor la întrebările filosofice şi obiecţiile formulate împotriva Evangheliei şi credinţei creştine este...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Răspunsuri la Evanghelie"
Categorie: Invataturi biblice CONVERSAȚIADacă ucenicul tău deja a avut momente când și-a mărturisit credinţa, el s-a ciocnit, probabil, cu o varietate de răspunsuri. Poate că a avut noroc și a în...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Povestind mărturia personală"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIATuturor ne place să ascultăm o poveste bună. De-a lungul veacurilor, povestirile au fost folosite pentru a distra, corecta şi instrui. Barzii şi men...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Motive pentru a vesti Evanghelia"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIAExistă multe motive pentru care o persoană ar accepta munca dificilă de implicare în viața unei alte persoane pentru a-i spune despre Isus. Unii ar...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința. Cum să conduci un grup mic"
Categorie: Invataturi biblice  CONVERSAȚIAGrupurile mici constituie, de obicei, baza experienţei pozitive a unui student cu Campus-ul. Acolo se clădesc o mulţime de relaţii speciale şi sunt...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Comunică-ți credința Ilustrațiile. Evangheliei"
Categorie: Invataturi biblice  EVANGHELIZAREA CU INIȚIATIVĂVESTIREA CU SUCCES A EVANGHELIEIPURITATEA PERSONALĂPATRU LEGI SPIRITUALETRANZIȚIA LA EVANGHELIEMEMORAREA SCRIPTURIIÎNGRIJORAREAADMI...
de Marga Buhus 18 mai 2025 Citeste mai mult >>