text Eseuri crestine

Povara urii

de Max Lucado
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Max Lucado

"Fiţi buni unii cu alţii, miloşi, şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Cristos." (Efeseni 4.32)

   În fiecare săptămână Kevin Tunnell trebuie să trimită prin poştă un dolar unei familii pe care ar prefera să o uite. Această familie l-a dat în judecată cerând daune de 1,5 milioane de dolari, dar s-au mulţumit cu 936 de dolari, sumă ce urma a fi plătită dolar cu dolar. Familia respectivă aşteaptă plata în fiecare vineri, astfel încât Tunnell nu va uita niciodată ce s-a întâmplat în prima zi de vineri a anului 1982.

   E ziua în care fiica familiei respective a murit. Tunnell a fost condamnat pentru ucidere din culpă şi conducere în stare de ebrietate. Avea şaptesprezece ani. Fata avea optesprezece. Tunnell şi-a ispăşit pedeapsa stabilită de tribunal. Apoi a petrecut şapte ani militând împotriva conducerii în stare de ebrietate, cu şase ani mai mult decât i s-a cerut prin sentinţă judecătorească. Dar mereu uită să trimită dolarul. Restituirea aceasta săptămânală trebuie să dureze până în anul 2000. Optesprezece ani. Tunnell completează cecul pe numele victimei, îl trimite prin poştă familiei acesteia, iar banii sunt depozitaţi într-un fond pentru burse.

   Familia fetei l-a dus înaintea tribunalului de patru ori pentru că nu a respectat termenii sentinţei. După cea mai recentă dintre aceste apariţii la tribunal, Tunnell a petrecut treizeci de zile în închisoare. El insistă că nu sfidează ordinul tribunalului, ci este bântuit de moartea fetei şi chinuit de faptul că în fiecare săptămână trebuie să-şi amintească ce s-a petrecut. A oferit familiei fetei două cutii pline de cecuri care ar acoperi plăţile săptămânale până în anul 2001, un an mai mult decât i se cere, dar aceştia au refuzat. Nu vor bani, ci penitenţă.

   Ca să cităm cuvintele mamei fetei: "Vrem să primim cecul în fiecare săptămână, la timp. trebuie să înţeleagă că vom continua până în luna august a anului 2000. Îl vom aduce înaintea tribunalului în fiecare lună dacă va fi nevoie."

   Puţini ar pune sub semnul întrebării mânia familiei. Doar cei naivi ar considera că e drept ca cel vinovat, să rămână nepedepsit. Dar mă preocupă un lucru. Sunt suficiente 936 de plăţi? Nu din perspectiva celui ce le trimite, ci a familiei care le cere. Când vor primi ultima plată vor fi împăcaţi? Va putea familia aceasta să pună totul deoparte în august 2000? Sunt suficienţi optesprezece ani de restituiri? 196 de luni de remuşcări e un număr adecvat?

   Cât de mult e suficient? Dacă ai fi în familia aceasta şi Tunnell ar fi ţinta, câte plăţi ai cere? Mai bine zis câte plăţi ceri?

   Nimeni - şi repet - NIMENI  nu trece prin viaţă fără să fie rănit. Undeva cineva te-a rănit. Ca şi fata aceea de optesprezece ani, şi tu ai fost o victimă. Ea a murit pentru că cineva a băut prea mult. Poate o parte din tine a murit pentru că cineva a spus prea mult, a cerut prea mult sau a neglijat prea mult.

   Toţi suntem răniţi, prin urmare toţi trebuie să decidem: Câte plăţi voi cere? Poate nu îi cerem celui care ne-a ofensat să scrie cecuri, dar avem alte modalităţi de a echilibra balanţa.

   Tăcerea este o tehnică populară (Ignoră-l când vorbeşte). Distanţa este la fel de eficientă. (Când se îndreaptă spre tine, porneşte în direcţia opusă). Tachinarea este o a treia unealtă de răzbunare. (O, văd că mai ai şi degetele de la mâini! Ciudat că nu le foloseşti niciodată ca să mă suni! "O, Joe, ce drăguţ din partea ta să ne vizitezi şi pe noi, bieţi peoni nepromovaţi".)

   E uimitor de câtă creativitate dăm dovadă când vrem să ne răzbunăm. Dacă îi pot mânji o seară, strica o zi, ruina o vineri, dreptatea e servită, iar eu sunt mulţumit.

   Deocamdată. Până îmi amintesc din nou de tine. Până se întâmplă ceva ce îmi aminteşte de fapta ta, iar atunci voi cere încă un cec. Nu am de gând să te las să te vindeci înainte. Atâta timp cât sufăr eu, suferi şi tu. Atâta timp cât mă doare pe mine, te doare şi pe tine. M-ai tăiat, iar eu te voi chinui atâta timp cât sângerez eu, chiar dacă va trebui să redeschid eu însumi rana.

   O putem numi dependenţă severă. Obiceiul se formează destul de nevinovat, prin doza de mânie pe care ne-o îngăduim atunci când suferim. Nu mult, doar o seringă-două de ranchiună. Fluxul emoţiei ne amorţeşte durerea, aşa că ne întoarcem să mai luăm şi mărim doza. Dispreţuim nu numai faptele omului, ci şi persoana lui. Îl insultăm. Îl facem de ruşine. Îl ridiculizăm. Valul ne umple de energie. Plini de drogul răutăţii, rolurile se schimbă. Nu mai suntem victime, ci învingători. Ne simţim bine. Curând ajungem să îl urâm pe el şi pe toţi cei asemenea lui. ("Toţi bărbaşii sun ticăloşi!" "Toţi predicatorii sunt materialişti!" "Nu poţi avea încredere în femei.") Progresia este previzibilă. Durerea se transformă în ură, iar ura în furie pe măsură ce devenim narcomani incapabili să lăsăm să treacă o zi fără să ne injectăm direct în venă intoleranţa şi amărăciunea.

   Cum se va echilibra balanţa? Cum să întrerup ciclul? Câte plăţi să cer? Petru I-a adresat o întrebare asemănătoare lui Isus: "Doamne, de câte ori să iert pe fratele meu când va păcătui împotriva mea? Pănă la şapte ori?" (Matei 18.21)

   Petru se temea ca nu cumva să ierte de prea multe ori pe cel care i-a greşit. Legea iudaică stipula ca partea vătămată să ierte de trei ori. Petru e dispus să dubleze acea cifră şi să mai pună ceva la ea. Cu siguranţă credea că Isus va fi impresionat. Dar Isus nu e deloc impresionat. Răspunsul Stăpânului ne uimeşte şi acum. "Eu nu-ţi zic până la şapte ori, ci până la şaptezeci de ori câte şapte".

   Dacă te-ai oprit să socoteşti cât fac şaptezeci de ori câte şapte, nu ai prins esenţa. Isus spune că dacă ţii socoteala îndurării, nu mai eşti îndurător. Dacă îţi măsori harul, nu dai dovadă de har. Harul nu trebuie să ţi se epuizeze niciodată. 

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Cum ne putem da seama astăzi ce este Adunarea lui Dumnezeu?"
Categorie: Biserica lui Hristos  Adevărul în legătură cu Adunarea lui Dumnezeu sau Biserica este foarte simplu, aşa cum este tot Cuvântul lui Dumnezeu din clipa în care nu încercăm să-l adap...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Creştini adunaţi pentru Numele Domnului"
Categorie: Biserica lui Hristos  Isus Hristos, Fiul Dumnezeului Celui viu, a dat celor credincioşi o făgăduinţă minunată pentru Matei 18:20 : "Acolo unde doi sau trei sunt adunaţi pentru Num...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cina Domnului"
Categorie: Biserica lui Hristos  DezbinăriDacă ne ocupăm cu cealaltă parte a frângerii pâinii, Cina Domnului, importanţa acestui subiect rezultă din osteneala apostolului de a corecta compor...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cele şapte dispensaţii"
Categorie: Biserica lui Hristos  Scriptura împarte timpul (prin care se înţelege întreaga perioadă de la crearea lui Adam până la "pământul nou şi cerul nou" din Apocalipsa 21:1 ) în şapte p...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Ce am găsit"
Categorie: Biserica lui Hristos  Este un privilegiu pentru mine să prezint cititorului acestei broşuri adunările de creştini credincioşi, denumiţi uneori „fraţi”. Scriu aceste rânduri cu oar...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Câteva gânduri în legătură cu desfăşurarea strângerilor noastre laolaltă"
Categorie: Biserica lui Hristos  „Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni“ (Faptele Apostolilor 2:42 ).„Căci acolo unde doi sau trei...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Călăuzirea prin Duhul"
Categorie: Biserica lui Hristos  „Când vă strângeţi, fiecare dintre voi are un psalm, are o învăţătură, are o vorbire într-o limbă, are o descoperire, are o interpretare: toate să fie făcute...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Excluderea celor răi"
Categorie: Biserica lui Hristos  Să luăm acum în considerare ultima formă de disciplină sau mai degrabă actul de dare afară din comuniunea adunării: el îl priveşte pe cel pe care celelalte f...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Păcat personal"
Categorie: Biserica lui Hristos  În Matei 18:15-18 , Domnul ne dă o învăţătură despre purtarea de urmat în cazul în care un frate păcătuieşte împotriva altui credincios. El arată şi ce formă...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Disciplina tăcerii"
Categorie: Biserica lui Hristos  Să luăm în considerare mai întâi această formă de disciplină pe care am abordat-o în legătură cu omul sectar: împunerea tăcerii unui frate în adunare. Nu găs...
de Marga Buhus 01 mai 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise