text Eseuri

Numai cine nu joaca castiga

de DANIEL LUCESCU
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: DANIEL LUCESCU

Am trait in fiecare zi in frica datorita agitatiei si exploziilor de violenta, usi sparte, mobila rasturnata, lampi sparte, pereti cu gauri in ei. Nu am cuvinte sa descriu iadul care era zilnic in viata mea.”sunt cuvintele unei femei care isi imparte viata de familie cu un un barbat care are dependenta, nu de alcool, sau droguri sau care are probleme psihice, ci adictie fata de jocurile de noroc. Dependenta fata de unele jocuri de noroc, este mai puternica decat dependenta de droguri, cocaina de exemplu. Jocurile de noroc, sub toate formele, de la loteria de stat, cazinourile si mai nou jocurile de noroc pe internet fac parte din viata noastra cotidiana. Publicitatea pentru acestea o intalnim, cand mergem la cumparaturi pentru alimente, cand vrem sa facem plinul cu benzina la vehiculul nostru, cand deschidem televizorul si urmarim stirile, si poate si in alte locuri dar pe care le-am ignorat pentru ca m-am lecuit de mult de aceasta tentatie. Pe cand eram student, printre putinele forme oficiale de joc de noroc era loz in plic. Si cum resursele financiare niciodata nu sunt suficiente pentru un student, sau poate dorinta de avea mai multe, am incercat de cateva ori, cu riscul de a pierde 3 lei, sa castig mai multi, nu mai stiu cat era pe atunci o suma multumitoare. Ceea ce m-a speriat a fost ca am vazut ca tot pierzand am fost tentat sa continui sa joc pana la epuizarea resurselor disponibile. Ceea ce ma facea mai fericit pe moment dupa cateva pierderi era atunci cand vedeam ca apar cuvintele „mai trage odata”, adica mi se mai da o sansa sa cistig ceva fara sa platesc. Pe vremea aceea nu stiam de posibila adictie la asemenea ocupatie legala si de stat, dar azi multumesc de frica lui Dumnezeu care m-a tinut departe.
Acum documentandu-ma pentru acest articol am descoperit imensitatea acestei industrii, tehnologia sofisticata folosita in jocurile de noroc, sumele mari pe care le incaseaza proprietarii acestor fabrici de noroc, inclusiv statele si guvernele dar si partea tragica acestui fenomen in viata multor persoane care au ajuns la dependenta.

Studiile efectuate in America au desoperit ca in 2003, erau intre 15-20 milioane de oameni care aratau semne de adictie la jocurile de noroc. Dintre acestia 2,5 milioane sunt cu o dependenta patologica. Acest stadiu avansat de dependenta la jocurile de noroc este o stare cu efecte devastatoare. Jucatorul la nivelul de dependenta patologica are un comportament autodistructiv, cu posibilitatea de comite crime, avand datorii financiare mari, relatii distruse cu familia si prietenii, si dorinta de sinucidere. Familiile acestor jucatori sunt afectate in mod dramatic prin aparitia problemelor financiare, emotionale si fizice, incluzind divortul, , violenta, abuzul fizic a copiilor si neglijarea lor. Riscul mare ca acesti copii sa se angajeze intr-un comportament deligvent si cu sanse mari de a devenii si ei la randul lor jucatori cu dependenta la nivel patologic.
In strategia lor de marketing, industria loteriei de exemplu, sunt indicatii ca exploateaza slabiciunea umana folosind tehnici sofisticate pentrua a determina oamenii la un joc agresiv. In 1997 un ziar din Colorado a consemnat ca Loteria Colorado a platit pentru un studiu numit „Mindsort” care sa analizeze partea stanga si partea dreapta a creierului nostru pentru a intelege cum sa manipuleze comportamentul jucatorilor. Lucrul acesta a fost negat de Loterie dar in raportul studiului se afla consemnat ca anumiti oameni sunt mai putin probabil sa inceapa sa joace dar odata prinsi, raman prinsi.
Astfel loteria cheltuieste sume mari pentru publicitate dar fiind scutite de standardele federale pentru publicitate, folosesc reclame inselatoare si uneori mai putin oneste. The New Republic consemneaza un exemplu de publicitate pentru loterie in ziar, sloganul „Un milion pe zi- numai joaca”. Adevarul este ca nimeni nu a castigat niciodata in istoria loteriei mai mult de 5000 de dolari. De fapt loteria face publicitate numai la premiul cel mare, iar premiile celelalte sunt de multe ori un alt tichet.
Chiar si marii castigatori ai loteriei sfarsesc pe termen lung in faliment sau multi cheltuiesc si mai multi bani pe bilete de loterie dupa ce au castigat.
Saracii joaca tare
Pe de alta parte tentatia de juca este mare in randul celor saraci, a studentilor si a tinerilor care tot spera la o schimbare a situatiei lor printr-un noroc. Multe loterii isi concentreaza eforturile catre cei saraci, facand publicitate agresiva in perioada din luna cand se platesc benficiile de la guvern, platile de la asigurari sociale si salariile. Un studiu a Universitatii Louisville arata ca in Kentucky cei cu un venit anual mai mic de 15000 de dolari cheltuiesc 9,23 dolari pe saptamana la loterie, in timp ce cei care castiga peste 35000 de dolari pe an cheltuiesc numai 7.36 dolari pe saptamana.
Tinerii invata de la parintii lor
Un profesor de psihiatrie de la Loma Linda University Medical School in Riverside Colorado, care a facut studii despre copii si tineri care joaca la jocurile de noroc, a descoperit ca acestia prima data au jucat cu parintii lor sau famila. Realitatea trista, spune el, este ca adolescentii sunt de cinci ori mai predispusi decat parintii lor, sa aiba probleme.
Jocurile de noroc distrug modul realist de a percepe calea cum cineva poate sa aiba succes in viata. „Daca intrebi un copil astazi cum poti sa faci un milion, el iti va spune ca daca castigi la loterie. Acum douazeci de ani, ar fi fost posibil sa-ti spuna ca lucrand din greu.” a spus directorul executiv al Consiliului pentru Probleme cu Jocurile de Noroc din New York.
Intr-un articol despre patrunderea jocurilor de noroc in lumea copiilor si a tinerilor, James Dobson ne dezvaluie cateva date despre acest fenomen ingrijorator.
„Studiile au artat ca aproximativ doua treimi dintre tineri au jucat anul trecut. Uneori tinerii joaca intre ei pariind pentru jocurile sportive, dar o mare majoritate au participat la jocurile legale desi interzise pentru ei. In Massachusetts, 47% dintre copiii de clasa a 7a si trei patrimi dintre cei de la liceu au jucat la loterie. Intr-un sondaj pe 12000 de adolescenti din Louisiana, ¼ au declarat ca joaca poker video, 17% au jucat la masinile de joc si 1/10 au pariat la cursele de cai sau de caini.” Un sondaj printre tinerii de liceu din Massachusetts, a descoperit ca unu din doua zeci a fost deja arestat pentru motive legate de implicarea in jocurile de noroc, 10% au avut probleme in familie din cauza aceasta, si 8% au intrat in bucluc tot din acelasi motiv, jocurile de noroc.
Cei care promoveaza jocurile de noroc sustin ca acesti tineri care au dependenta de jocurile de noroc vor renunta mai tarziu la acest comportament. Desi unii din s-ar putea, totusi dependenta de jocurile de noroc este la fel de puternica ca si alte situatii de dependenta, drogurile ilegale, alcoolul. Un studiu efectuat asupra membrilor „Jucatorii Anonimi” a aratat ca numai 8% au fost in stare sa reziste tentatiei de a juca chiar dupa ce au participat la sedintele clubului doi ani.
Masinile incaseaza rapid si mult
Martin Jemsen autor al unei carti despre masinile de jocuri de noroc dezvaluie cateva adevaruri despre acestea. El a calculat ca jucand 25 de centi, cu un procentaj de 90% de castig, il va costa pe jucator 12 dolari pe ora. El a jucat 20 de dolari de cate 10 centi in numai 4,5 minute. Nu este nici o sansa de castig la limita cu masinile de joc de noroc astazi, singura posibiliate reala este cum sa-ti pierzi banii. O masinarie pentru jocurile de noroc costa aproximativ 10000 de dolari si se plateste singura in 30 de zile. Si s-ar parea ca sunt tot mai multi dispusi sa o plateasca pentru putina distractie.
Distractia numarul 1 in America
Studiile arata ca jucatorii fac in medie sase pelerinaje pe an la templele norocului si mai mult de un sfert din Americani adulti declara ca jocurile de noroc sunt distractia lor numarul 1. Astazi sunt de doua ori mai multe aparate pentru jocuri de noroc disponibile decat „ATM” aparatele pentru bani.
Extinderea acestei industrii va continua in anii urmatori, prin faptul punerii la dispozitie a tot mai multe masinarii de joc si fiind tot mai accesibile, plasate in magazinele de alimente, statiile de benzina, zonele cu trafic intens.
Aceasta va face sa creasca si numarul celor dependenti. Rata ridicata de adictie printre angajatii cazinourilor este o dovada a legaturii dintre accesibilitatea la jocurile de noroc si dezvoltarea drastica a obiceiului de a juca. Procurorul general al Statului South Dakota a spus ca „Loteria video” face criminali din oameni care in alte conditii nu ar fi implicati in sistemul de justitie.” In acest stat s-a putut constata acest adevar cand printr-un ordin al tribunalului au fost inchise temporar Loteriile Video. Imediat numarul celor care urmau tratament impotriva adictiei a scazut dramatic iar in cateva zile dupa redeschiderea Video Loteriilor numarul acestor indivizi care aveau nevoie de tratamnet a crescut vertiginos.
Bugetele statelor mizeaza pe banii acestia
Cand crestinii din West Virginia County au protestat impotriva cazinourilor, aparatorii lor, printre care politicieni proeminenti si Camera de Comert au spus ca aceasta extindere va aduce turisti, noi locuri de munca si bani necesari la bugetul de stat
Dar aceste beneficii invocate de politicieni de cele mai multe ori nu fara interes, stiind ca multi primesc donatii substantiale de la cei din industria jocurilor de noroc, acesta benficii nu compenseaza cu daunele sociale si morale care le produc.
Jucatorii inraiti pe masura ce au tot mai putine resurse banesti recurg adesea la crime pentru a-si platii datoriile, a mentine aparentele, si a avea tot mai multi bani pentru joc.
Aproximativ un sfert din cei care participa la sedintele „Gamblers Anonymous” au declarat ca si-au piedut locul de munca din cauza acesata. Datorii intre 75000 si 100000 de dolari sau declararea falimentului este situatia a 28% a celor de la acelasi grup al jucatorilor anonimi. Sinuciderea si tentativa de sinucidere este mai mare intre jucatorii patologici decat printre cei care au alte adictii. Un sondaj printre aproape 400 de mmebrii ai „Gamblers Anonymous” a descoperit ca 2/3 dintre ei s-au gandit la sinucidere, 47% au pus la cale un plan de a se sinucide iar 77% au declarat ca ei dorit sa moara. Divortul este cauzat de faptul ca unul din soti a fost implicat in jocurile de noroc pentru 2 milioane de adulti. In „The Atlantic City Rescue Mission” 22% din clientii lor au declarat ca sunt fara casa datorita problemelor cu jocurile de noroc.
Acceptabil moralmente pentru 61% dintre crestini
Intr-o declaratie de presa,”Barna Research” din 2003, „Continua Decadere Morala” se arata ingrijorarea fata de extinderea numarului de crestini care sunt de acord cu comportamentele care in mod traditional erau considerate imorale. Pe primele trei locuri in ordinea acceptarii, se afla jocurile de noroc 61%, concubinajul cu 60% si fanteziile sexuale 59%. Pentru aproape jumatate din populatia adulta este accepatbil moral sa ai un avort 45% sau sa ai relatii sexuale cu cineva de sex opus, altul decat partenerul tau de casatorie 42%. Alte comportamente sunt acceptate ca morale pentru aproximativ 2/3 din adulti(pornografia 38%, sa te imbeti 35% sexul homosexual 30%, consumul de droguri 17%, limbajul profan 36%)
De ce ar fi pacat sa joci la jocurile de noroc? . Consecintele sociale si pentru viata de familie ar fi de ajuns sa faca sa ne ferim de acest obicei care credem ca il putem tine sub control. Nu putem sa avem doi dumnezei. Dumnezeul care sa ne poarte de grija si sa ne dea viata vesnica si dumnezeul”Noroc”care sa ne suplimenteze veniturile. Tot ce avem este de la Dumnezeu, noi suntem chemati sa fim buni admimnistratori. Pricipala sursa a veniturilor noastre este din munca, indiferent intelectuala sau fizica. Jocurile de noroc sunt motivate de cele mai multe ori de dorinta de avea ce are si vecinul, incalaci a zecea porunca,”sa nu poftesti ceea ce are aproapele tau”. Jocurile de noroc sunt bazate pe exploatarea altora. milioane de oameni pierd pentru ca cineva sa castige.

Cele mai recente resurse creștine scrise

Începeți Anul Nou cu încredere și speranță în Dumnezeu Editorial
În timp ce ne apropiem de începutul unui nou an, să ne aducem aminte de promisiunile lui Dumnezeu care ne însoțesc în fiecare pas al călătoriei noastre. Anul Nou este adesea privit ca un moment de ref...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Nașterea Mântuitorului - Făgăduința împlinită a lui Dumnezeu Editorial
În această perioadă de sărbătoare, inimile noastre se întorc către minunea care a adus lumina și speranța în întuneric - nașterea lui Isus Hristos, Mântuitorul lumii. Suntem chemați să reflectăm asupr...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Resursa multipla TEST2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Resursa Test 2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Adventist
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Dumnezeu Duhul cel veşnic a fost activ împreună cu Tatăl şi cu Fiul în lucrarea de creare a lumii, de întrupare şi de răscumpărare. El i-a ins...
de Resurse pentru Crestini 12 februarie 2024 Citeste mai mult >>
Test pacea lui Dumnezeu Pacea lui Dumnezeu
Test de continut articol aici
de Resurse pentru Crestini 02 februarie 2024
Test 2 Cugetari
Aceasta este o resursa de test
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023
Asociatia ,,Speranta pentru Romania'' lanseaza eSperanta.ro - magazin caritabil de cadouri personalizate Editorial
Dragilor, suntem bucurosi sa va anuntam lansarea magazinului online caritabil eSperanta (www.esperanta.ro).eSperanta.ro este un proiect al asociatiei ,,Misiunea Speranta pentru Romania'', un pas inova...
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023 Citeste mai mult >>
Zi de curățenie Poezii
1105. ZI DE CURĂȚENIESă scriu un gând eu m-am opritCăci mă cam tem, m-am rătăcitȘi iată, am staționatȘi un pic mai dur, analizat.Mă tem că nu mă recunoscDeși credeam că mă cunosc,O curățenie am pornit...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Gânduri Poezii
1104. GÂNDURIDe multe ori ne temem să spunem ce gândim,Nu vrem pe al nostru seamăn, nu vrem să îl rănim,Dar nu ne oprim o clipă ca să analizămPoate-n tăcerea noastră mai rău îl atacăm,Mai rău îi facem...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise