text Editorial

În a saptea zi, Dumnezeu S-a odihnit

de Jon Bloom
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Jon Bloom

 

    Sâmbăta săptămânii mari, anul 33 d.Hr., a început pentru evrei vineri, la ora şase fix seara. Era Sabatul, a șaptea zi a săptămânii, zi pe care Dumnezeu le-a poruncit prin Moise să o păzească fiindcă e o zi sfântă de odihnă în memoria zilei în care Dumnezeu S-a odihnit din lucrarea Sa creativă cosmică (Exodul 20:8).

    Şi urma să fie un Sabat mare pentru că era Paştele, mare sărbătoare care Dumnezeu a poruncit prin legea lui Moise să fie ţinută în memoria nopții când sângele unui miel nevinovat a adăpostit poporul lui Dumnezeu de îngerul Său care aducea judecata letală asupra Egiptului (Exodul 12).

    Dar nimeni nu înțelegea încă faptul că acest Sabat era de departe mai măreţ decât orice Sabat ținut până acum din momentul anticei zi de odihnă a lui Dumnezeu. Şi nimeni nu înţelegea încă faptul că acest Paşte era de departe mult mai sfânt decât primul Paşte – faptul că Paştele din Egipt era, de fapt, închipuirea acestui Paşte final.

 

    Dumnezeu Şi-a sfârșit lucrarea

    La ora şase fix, Mielul de Paşte al lui Dumnezeu era deja mort de trei ore, fiind sacrificat pe cruce ca altar, înafara orașului. Urme proaspete ale sângelui Său încă marcau momentele de agonie şi oroare în palatul guvernatorului, drumul şi umilitorul deal numit al "Căpăţânii".

    După-masa târziu, vineri, trupul Mielului a fost pus în siguranţă în mod curajos de unul din membrii Sinedriului, acelaşi consiliu care a ascuns lui Pilat execuția Mielului. Şi pentru a ţine sfânt acest mare Sabat, membrul simpatizant al Sinedriului, împreună cu ajutorul unui alt membru, au pus în grabă Mielul înjunghiat în mod criminal şi fără de onorare într-un mormânt al clasei aristocrate, un mormânt al onoarei (Matei 27:57-60, Ioan 19:38-42). Era încă o întoarcere de situaţie a ironiei providențiale. Încă o împlinire a profeției divine (Isaia 53:9).

    Şi acum, în acest măreț şi sfânt Sabat, sub nişte învelitori, pe o piatră rece, pus după o pare piatră rece, se afla trupul Domnului Sabatului (Matei 12:8). Sfârșise acea sfântă şi oribilă lucrare cerută de Tatăl (Ioan 5:17; 12:27). Cel sfânt a devenit păcătos pentru ca, în El, cei păcătoși să poată fi făcuți sfinţi (2 Corinteni 5:21). Şi, la fel cum s-a întâmplat în veacurile trecute, din nou în a șasea zi, El a declarat această parte a genezei noii creații "isprăvită" (Ioan 19:30). Şi acum, din nou, "El S-a odihnit de toată lucrarea pe care o făcuse" (Geneza 2:2).

 

    O odihnă ca nicicare alta

    Nu a fost o coincidență faptul că veșnicul Cuvânt Își petrecea ultimele momente în rigor mortis în ziua de Sabat, împlinind lucrarea supremului Său sacrificiu. Totuși, aceasta era o odihnă ca nicicare alta. A Lui era această odihnă enigmatică pe care doar Singurul Dumnezeu înțelept a conceput-o (Romani 16:27): sfânta şi umilitoarea odihnă, urmare a păcatului blestemat cu moartea, a binecuvântatului, din eternitate fără de păcat şi nemuritorului Fiul al lui Dumnezeu.

Cine ar fi visat un asemenea lucru? "Cine a cunoscut gândul Domnului" (Romani 11:34)? Fiul, având îndrumarea Tatălui, face întotdeauna toate lucrurile bine (Ioan 5:19; Marcu 7:37).

 

    Domnul Sabatului

    Şi chiar din acest moment al slăbiciunii supreme percepute, al morții trupului, Viața a rămas Domnul acestui Sabat (Ioan 14:6). Chiar şi în moarte, El i-a revigorat pe cei ce-L urmau şi a dezvăluit care Îi erau dușmanii.

    În timpul acestui sfânt Sabat, El a înviorat femeile care Îl urmaseră (Luca 23:55-56). Ele au rămas grijulii cu privire la El în acest timp întunecat, în acele ore de tortură de pe Calvar şi au fost singurele suficient de curajoase să-i însoțească pe Nicodim şi pe Iosif la mormânt (Matei 27:61). Plănuiau să se întoarcă la ivirea zorilor, duminică. Acumulaseră o jale profundă. Şi ele vor fi primele care vor cunoaște bucuria Paștelui.

    A dăruit chiar şi convalescenţa Sabatului pentru triştii şi risipiţii Săi discipoli, blocați departe în teama şi confuzia lor (Ioan 20:19). Cât au fost în grădină, Isus le-a spus "Dormiţi de acum şi odihniţi-vă" (Matei 26:45). Iar acum, în mod plin de har, Isus le-a dat liber pentru restul zilei, să se odihnească înainte de a-i sufoca cu şocul speranței şi al bucuriei învierii şi înainte de a-i lansa într-o slujbă pe viață care avea să schimbe lumea pentru totdeauna.

    În mod ironic, dar nu surprinzător, acest Sabat sfânt şi mare nu i-a găsit pe mai marii preoți şi pe farisei odihnindu-se. După ce au hotărât că Fiul lui Dumnezeu, Cel care a vindecat în ziua de Sabat, trebuie omorât (Ioan 5:18) şi, îndeplinindu-şi scopul, acești lideri erau adunaţi în casa lui Pilat, muncind de zor ca mormântul lui Isus să fie bine păzit de o gardă militară (Matei 27:62-66). Lucrarea de vindecare în ziua de Sabat era anatema, dar, în mod aparent, truda lor de a-L ţine pe Domnul Sabatului în mormânt, o lucrare de colaborare cu păgânii, nu era.

    Oare furia lor ucigașă doar ar deveni şi mai mare faţă de Isus dacă ar ştii că, chiar şi când Se odihnea sub supravegherea romană pe care au asigurat-o, El lucra la cea mai mare vindecare concepută vreodată? Cât de dezamăgiţi au devenit când au descoperit următoarea zi că toată munca lor din ziua de Sabat nu I-au prelungit odihna morţii?

    Când acest sfânt Sabat s-a sfârșit, când soldații încă stăteau de gardă, când discipolii zăceau în nesiguranță şi neliniște, când femeile îşi pregăteau mirodeniile pentru răsărit, trupul Mielului junghiat începea să se trezească. Domnul Sabatului urma să fie descoperit ca Învierea şi Viața (Ioan 11:25). Şi nici toate legiunile romane din lume nu ar fi putut să ţină mormântul închis.

Cele mai recente resurse creștine scrise

Începeți Anul Nou cu încredere și speranță în Dumnezeu Editorial
În timp ce ne apropiem de începutul unui nou an, să ne aducem aminte de promisiunile lui Dumnezeu care ne însoțesc în fiecare pas al călătoriei noastre. Anul Nou este adesea privit ca un moment de ref...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Nașterea Mântuitorului - Făgăduința împlinită a lui Dumnezeu Editorial
În această perioadă de sărbătoare, inimile noastre se întorc către minunea care a adus lumina și speranța în întuneric - nașterea lui Isus Hristos, Mântuitorul lumii. Suntem chemați să reflectăm asupr...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Resursa multipla TEST2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Resursa Test 2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Adventist
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Dumnezeu Duhul cel veşnic a fost activ împreună cu Tatăl şi cu Fiul în lucrarea de creare a lumii, de întrupare şi de răscumpărare. El i-a ins...
de Resurse pentru Crestini 12 februarie 2024 Citeste mai mult >>
Test pacea lui Dumnezeu Pacea lui Dumnezeu
Test de continut articol aici
de Resurse pentru Crestini 02 februarie 2024
Test 2 Cugetari
Aceasta este o resursa de test
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023
Asociatia ,,Speranta pentru Romania'' lanseaza eSperanta.ro - magazin caritabil de cadouri personalizate Editorial
Dragilor, suntem bucurosi sa va anuntam lansarea magazinului online caritabil eSperanta (www.esperanta.ro).eSperanta.ro este un proiect al asociatiei ,,Misiunea Speranta pentru Romania'', un pas inova...
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023 Citeste mai mult >>
Zi de curățenie Poezii
1105. ZI DE CURĂȚENIESă scriu un gând eu m-am opritCăci mă cam tem, m-am rătăcitȘi iată, am staționatȘi un pic mai dur, analizat.Mă tem că nu mă recunoscDeși credeam că mă cunosc,O curățenie am pornit...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Gânduri Poezii
1104. GÂNDURIDe multe ori ne temem să spunem ce gândim,Nu vrem pe al nostru seamăn, nu vrem să îl rănim,Dar nu ne oprim o clipă ca să analizămPoate-n tăcerea noastră mai rău îl atacăm,Mai rău îi facem...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise