text Dezbateri

"Mai este valabila legea cu privire la animalele curate si necurate ?" - Adevar biblic

Categoria: Adevaruri biblice

 

  Multi crestini din zilele noastre se intreaba daca reglementarile din Vechiul Testament cu privire la deosebirea animalelor curate si necurate mai sunt valabile in timpurile noastre. Capitolul 11 din Leviticul, care contine lista animalelor curate si necurate, precum si criteriile care deosebesc cele doua categorii de animale, este privit ca fiind depasit si anacronic pentru crestinii zilelor noastre.

Insa, asa dupa cum unii se intreaba daca legile mozaice cu privire la dieta mai sunt valabile astazi, altii isi pun intrebarea: De ce nu ar mai fi valabile aceste legi astazi ? S-a schimbat cumva Dumnezeu ?  S-a schimbat “cartea tehnica” ce contine toate instructiunile necesare unei bune functionari a organismului uman ? De ce o lege sanitara care a fost buna pentru evrei nu este buna si pentru crestini ?

Cei care sustin ca prevederile legate de dieta au fost desfiintate in Noul Testament se bazeaza pe cateva texte biblice care, intr-adevar, daca sunt scoase din context, pot lasa impresia gresita ca vechile legi sanitare si-au pierdut valabilitatea. Iata cateva dintre ele:

     “Nu ce intra in gura spurca pe om, ci ce iese din gura, aceea spurca pe om” ( Matei 15,11 )

“Ce a curatit Dumnezeu sa nu numesti spurcat” ( Fapte 10, 9-16 – viziunea lui Petru )

     “Eu stiu si sunt incredintat in Domnul Iisus ca nimic nu este necurat in sine si ca un lucru nu este necurat decat pentru cel ce crede ca este necurat” ( Romani 14, 14 )

“Caci orice faptura a lui Dumnezeu este buna si nimic nu este lepadat daca se ia cu multumiri” ( 1 Timotei 4,4 )

“Totul este curat pentru cei curati…” (Tit 1,15 )

Si exemplele pot continua… Toate aceste texte biblice , daca sunt scoase din contextul lor si puse cap la cap, creeaza falsa impresie ca ceea ce Dumnezeu a interzis ca hrana evreilor, le-a permis cu multa larghete crestinilor. Oare acesta sa fie adevarul ? Pentru lamurirea acestei dileme, sunt necesare cateva observatii:

1) Legile care reglementau deosebirea animalelor curate de cele necurate, adica a celor ce puteau fi folosite ca hrana si a celor ce nu puteau fi folosite in acest scop, erau mult mai vechi decat poporul evreu. Ele apar in Biblie in perioada pre-mozaica, mai cu seama in perioada potopului ( Geneza 7,2.3 ).

Regula stabilita de Creator,  potrivit careia  in arca lui Noe trebuiau sa intre cate sapte perechi dintre animalele curate si doar cate o pereche dintre animalele necurate, arata ca antediluvienii aveau cunostinta de aceste legi. Evreilor din timpul lui Moise doar le-au fost repetate niste prevederi deja existente. Asadar, legile privitoare la dieta apartineau intregii umanitati, nu doar poporului evreu.

2) In Pentateuc sunt descrise mai multe tipuri de necuratie: atingerea de un cadavru, diferite boli ale pielii, prezenta mucegaiului si secretiile de natura sexuala. Spre deosebire de toate celelalte forme de necuratie care erau temporare, necuratia unor categorii de animale era permanenta. Un animal necurat ramanea necurat toata viata, iar necuratia lui nu putea fi inlaturata nici cu trecerea timpului, nici prin vreo ceremonie religioasa.

3) Spre deosebire de alte prevederi ale legii lui Moise, care erau tipuri si simboluri care si-au gasit implinirea in realitatile Noului Testament, in natura alimentelor curate si necurate nu exista nimic tipologic sau simbolic care sa ne conduca la concluzia ca Iisus ar fi fost implinirea lor finala.

Daca legile ceremoniale, precum jertfele, slujbele de la sanctuar sau sarbatorile anuale, si-au gasit implinirea in lucrarea lui Iisus Christos, ele pierzandu-si valabilitatea odata cu jertfa de pe cruce, legile sanitare au ramas valabile si in Noul Testament. Ele nu sunt legate strict de lucrarea Mantuitorului in favoarea omului, ci mai degraba de pastrarea sanatatii trupului pe care Biblia il numeste “templul Duhului Sfant” ( 1 Corinteni 3,16.17; 6, 19.20 ).

4) Unii argumenteaza ca aceste prevederi legate de dieta nu mai sunt valabile deoarece ele apartin Pentateucului ( cele cinci carti ale lui Moise ), iar Pentateucul a fost dat poporului evreu. Nu trebuie pierdut din vedere ca legea mozaica este foarte complexa si ca nu toate prevederile ei si-au pierdut valabilitatea in Noul Testament.

Daca in legea lui Moise sunt prevederi cu privire la incest, homosexualitate, idolatrie, prostitutie s.a., aceasta nu inseamna ca ele nu mai sunt valabile si astazi, desi apartin Pentateucului. Sa nu uitam ca cele doua mari porunci ale iubirii , pe care le aminteste Mantuitorul in Matei 22, 34-40, sunt citate tot din Pentateuc ( Deuteronom 6,5 si Leviticul 19,18 ). Insa pentru acest motiv nimeni nu le contesta valabilitatea si astazi.

5) Bilia vorbeste despre sfintenia lui Dumnezeu si despre cerinta Lui ca si noi sa fim sfinti ca El. Este relevant faptul ca atunci cand Petru ii indeamna pe crestini: “Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant” ( 1 Petru 1,16 ), el citeaza tocmai din acele pasaje din Pentateuc care cuprind reglementarile cu privire la animalele curate si necurate:

Caci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; voi sa va sfintiti si fiti sfinti, caci Eu sunt sfant. Sa nu va faceti necurati prin toate aceste taratoare care se tarasc pe pamant. Caci Eu sunt Domnul care v-am scos din tara Egiptului, ca sa fiu Dumnezeul vostru si sa fiti sfinti, caci Eu sunt sfant”  ( Leviticul 11,44.45 ).

Asadar, Dumnezeu leaga sfintenia omului de ascultarea de aceste legi sanitare. Acesta este un motiv suficient de serios pentru a nu trata cu usurinta cerintele lui Dumnezeu cu privire la dieta noastra.

Un crestin nu castiga nici mantuirea, nici bunavointa lui Dumnezeu respectand prevederile legilor sanitare. Insa, ascultand de ele, el dovedeste ca a inteles marele adevar afirmat de apostolul Pavel, si anume ca trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfant de care trebuie sa ne ingrijim si sa le pastram in cea mai buna stare. Respectand aceste prevederi, dovedim respect fatza de Autorul lor –  Dumnezeul Creator.

In ceea ce priveste textele din Noul testament care par sa anuleze valabilitatea legilor privitoare la dieta din Vechiul Testament, ele trebuie intelese in contextul in care se afla. Niciunul dintre ele nu sustine ca un crestin e liber sa manance ceea ce era interzis unui credincios in Vechiul Testament.

( Pentru mai multe detalii legate de interpretarea acestor texte, vezi categoria “Texte biblice dificile)

 

sursa: https://www.loribalogh.ro/

Cele mai recente resurse creștine scrise

Moaște
Categorie: Studiu biblic  În creștinismul în mijlocul căruia trăim noi astăzi, domnește credința în cultul moaștelor.Ce sunt moaștele?Moaștele sunt rămășițe trupești ale unor oameni declaraț...
Citeste mai mult >>
Cultul Mariei
Categorie: Studiu biblic  Cinstirea sau prea-cinstirea mamei Domnului Isus, a devenit un sistem de cult. Cultul Mariei a luat amploare în Evul Mediu și spre mirarea noastră, tot așa de bine,...
Citeste mai mult >>
Cultul sfinților
Categorie: Studiu biblic  Devierea creștinismului prezent azi pe mapamond, se poate observa și prin introducerea în Biserica a cultului sfinților.În cadrul unui asemenea cult, acestor ziși s...
Citeste mai mult >>
Crucea
Categorie: Studiu biblic  Cum a apărut crucea, ca semn de închinare și cum a fost introdusă în creștinism?În primele trei secole, nu se cunoștea despre cruce ca semn de închinare, sub nici o...
Citeste mai mult >>
Icoanele
Categorie: Studiu biblic  Trăim în mijlocul unui creștinism împânzit cu icoane reprezentând diferiți așa ziși sfinți. Aceste icoane au devenit obiect de închinăciune, de așa manieră că marea...
Citeste mai mult >>
Botezul
Categorie: Studiu biblic  Această doctrină este foarte controversată în doctrina creștină . Fiecare cult sau asociație creștină practică botezul.Botezul este actul prin care se intra în creș...
Citeste mai mult >>
Biserica locaș de închinăciune
Categorie: Studiu biblic  În general, când lumea ortodoxa aude de Biserică, se gândește la clădire. Acest sens de clădire a început să fie practicat și în bisericile evanghelice. Acest fapt...
Citeste mai mult >>
Combaterea învățăturilor ortodoxe în lumina Scripturilor
Categorie: Studiu biblic  Modelul adevarat pentru o Biserică este și rămâne Biserica apostolică din Noul Testament.Ce ne învață Biblia?1. Adevărata Biserică este cea compusă din oameni născu...
Citeste mai mult >>
Biserica din punct de vedere ortodox:
Categorie: Studiu biblic  1. Prin Biserica se înțelege ierarhia superioara conducătoare în totalitatea ei, totalitatea tuturor drept credincioșilor care sunt botezați în Cristos, care cred ș...
Citeste mai mult >>
Creaţionism versus evoluţionism
Categorie: Studiu biblic  Am dus multe polemici cu susţinătorii teoriei evoluţioniste, dar nimeni n-a reuşit să-mi răspundă satisfăcător, argumentat, la următoarele întrebări:Dacă oamenii au...
Citeste mai mult >>