text Cugetari

Despre Credinta

de Marin Mihalache
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Marin Mihalache
● Credinta este acea corola, floare rara a frumusetii sufletesti care creste in adancurile mistice ale fiintei si care este hranita prin lujerii de lumina ai harului si de speranta escatologica a mantuirii. Radacinile credintei sant adanc ingropate in lutul trupesc, in substraturile profunde ale constiintei, in sangele curat din inima noastra, dar floarea si fructele credintei se inalta transcedental prin duh pana la tronul ceresc, sfanta marturie a increderii noastre in Dumnezeu.

● Credinta trebuie insotita de fructele faptelor numai pentru a i se adeveri autenticitatea. Credinta are insa “autonomia” sa, exista independent si dincolo de faptele omenesti, este un dar de la Dumnezeu. Este misterul, harul divin, care fac din credinta ceea ce este: o cale sensibila de legatura si comunicare intre om si Dumnezeu.

● Credinta este insotita mai intotdeauna de un anumit “risc” transcendental liber asumat: riscul pe care-l implica iesirea din contingent, din tot ceea ce este conditionat si ce tine de prudenta logicii lineare, a calculelor ratiunii abstracte si de realitatea sensibila a lumii fizice. Dar acest risc, saltul calitativ, nu se face niciodata orbeste, in gol, la intamplare. Se face in baza unei experiente mistice apriorice si a unei epifanii anterioare care ne asigura ca “riscul”, aventura autodepasirii si a transcendentei noastre, nu numai ca sant sustinute de sus, sant stabile si asigurate, dar ca de fapt sant puse la cale de Dumnezeu Insusi.

● Apostazia carnala, trupeasca, ne poate intoarce la starea de animalitate, la iobagia instinctuala a patimilor. Apostazia spirituala, falsa si gresita, rauvoitoarea intelegere a credintei, pacatul impotriva duhului sfant, ne pot duce la hipnoza intelectuala, la starea de posedare demonica.

● Raul cel mai periculos si cu usurinta de facut este atunci cand la baza faptelor noastre se afla si focul nestins al patimilor, al unor false “credinte” religioase.

● In intunericul acestei lumi chiar si o candela cu flacara plapanda ne poate lumina drumul. Pe cat intunericul este mai dens pe atat puterea luminii creste. Dar cand stim ca Dumnezeu este Lumina lumii, cum totusi de reusim sa ramanem atat de orbi, rataciti si potrivnici Caii Sale?

● Din cand in cand Dumnezeu picura si in sufletele noastre insetate de iubire si adevar cate un strop de lumina din oceanul plinatatii Sale. Arvuna sigura ca amaraciunea, deceptiile si vanitatea acestei lumi nu sant nimic mai mult decat o provocare demonica.

● Omul spiritual, induhovnicit, este “cazul” nefericit al istoriei. Personalitatea acestui tip de om se adapteaza cu greu la conditiile, neintelegerea si tirania colectiva impusa de omul “natural”. Omul spiritual, sfantul, martirul, marturisitorul, tin insa torta credintei aprinsa astfel incat cel in suferinta, cel ratacit si insetat de lumina are de unde-si aprinde propria candela, mai ales atunci cand este la mare nevoie si crede ca nu-l mai poate ajuta nimeni.

● Pe Dumnezeu nu-l putem gasi prin credinta atata timp cat il consideram doar un obiect sau subiect de cercetare, una din curiozitatile cunoasterii intelectuale, un raspuns abstract la intrebarile noastre existentiale. Dumnezeu este semnul, sensul si directia inspre care trebuie sa purcedem. De-abia dupa ce trecem prin pustie, urcam pe piscul muntelui, incepe sa se stravada in departare pamantul fagaduintelor, rostul si finalitatea credintei.

● Tatal ceresc este un parinte rabdator cu propii sai copii. El ne invata in solitudine si pe intuneric caile luminoase ale credintei, ale increderii in El, in grija sa parinteasca.

● Credinta va mai dura chiar si daca doar in inima unei turme mici, a unei ceate de sfinti. O lume dominata de tirania relativismului moral, a hedonismului si a pragmatisului materialist, nu este prea departe de cea in care se puneau bazele credintei biblice. Si prin cate vai intunecate nu a trebuit sa treaca duhul credintei spre a razbi pana la noi?

Copyright © 2016 Marin Mihalache

Cele mai recente resurse creștine scrise

Începeți Anul Nou cu încredere și speranță în Dumnezeu Editorial
În timp ce ne apropiem de începutul unui nou an, să ne aducem aminte de promisiunile lui Dumnezeu care ne însoțesc în fiecare pas al călătoriei noastre. Anul Nou este adesea privit ca un moment de ref...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Nașterea Mântuitorului - Făgăduința împlinită a lui Dumnezeu Editorial
În această perioadă de sărbătoare, inimile noastre se întorc către minunea care a adus lumina și speranța în întuneric - nașterea lui Isus Hristos, Mântuitorul lumii. Suntem chemați să reflectăm asupr...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Resursa multipla TEST2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Resursa Test 2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Adventist
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Dumnezeu Duhul cel veşnic a fost activ împreună cu Tatăl şi cu Fiul în lucrarea de creare a lumii, de întrupare şi de răscumpărare. El i-a ins...
de Resurse pentru Crestini 12 februarie 2024 Citeste mai mult >>
Test pacea lui Dumnezeu Pacea lui Dumnezeu
Test de continut articol aici
de Resurse pentru Crestini 02 februarie 2024
Test 2 Cugetari
Aceasta este o resursa de test
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023
Asociatia ,,Speranta pentru Romania'' lanseaza eSperanta.ro - magazin caritabil de cadouri personalizate Editorial
Dragilor, suntem bucurosi sa va anuntam lansarea magazinului online caritabil eSperanta (www.esperanta.ro).eSperanta.ro este un proiect al asociatiei ,,Misiunea Speranta pentru Romania'', un pas inova...
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023 Citeste mai mult >>
Zi de curățenie Poezii
1105. ZI DE CURĂȚENIESă scriu un gând eu m-am opritCăci mă cam tem, m-am rătăcitȘi iată, am staționatȘi un pic mai dur, analizat.Mă tem că nu mă recunoscDeși credeam că mă cunosc,O curățenie am pornit...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Gânduri Poezii
1104. GÂNDURIDe multe ori ne temem să spunem ce gândim,Nu vrem pe al nostru seamăn, nu vrem să îl rănim,Dar nu ne oprim o clipă ca să analizămPoate-n tăcerea noastră mai rău îl atacăm,Mai rău îi facem...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise