text Studiu biblic

"Legământul Edenic-Grădina Edenului"

09 mai 2025

Categorie:  Studiu biblic
 

 

Legământul Edenic este legământul pe care Dumnezeu l-a făcut cu Adam în Grădina Edenului.
Legământul Edenic este descris în Geneza capitolul 2, versetele 15 până la 17
Acest legământ este uneori numit și „ Legământul faptelor ” și este primul legământ pe care Dumnezeu l-a făcut direct cu omul.
Această înțelegere dintre Dumnezeu și primii oameni implica ca ei să aibă grijă de grădină și să nu mănânce fructul de la un anumit copac.
În Scriptură vedem două tipuri diferite de legăminte pe care Dumnezeu le face cu oamenii.
Pe lângă Legământul Edenic, alte legăminte biblice importante includ Legământul lui Noe, Legământul lui Avraam și Legământul Vechiului și Noului Testament.
Unele sunt legăminte necondiționate, pe care Dumnezeu le va ține indiferent de acțiunile umane.
De exemplu, Dumnezeu a jurat lui Noe că nu va mai distruge niciodată întreaga omenire cu un potop și a ținut cuvântul indiferent de acțiunile oamenilor.
Altele sunt condiționate prin aceea că oamenii trebuie să se supună termenilor legământului pentru a primi promisiunile legate de acesta.
În schimb, Legământul cu Avraam a fost condiționat de faptul că el și urmașii săi trebuiau să se circumcidă pentru a primi promisiunile lui Dumnezeu.
Legământul Edenic este un exemplu de legământ condiționat, deoarece lui Adam i sa cerut să se supună termenilor legământului pentru a nu suferi consecințele încălcării lui.
Termenii Legământului Edenic au fost simpli: Adam trebuia să nu mănânce dintr-un anumit copac, și, în schimb, el și soția sa puteau să trăiască fără păcat și moarte.
Din păcate, Adam și Eva au încălcat acest legământ, ceea ce a dus la alegerea irevocabilă a păcatului și moartea ca urmare a căderii lor.

Legământul Edenic, sau Legământul faptelor, poate fi găsit în capitolele de început ale Genezei, unde Dumnezeu îi face lui Adam niște promisiuni condiționate.
În Legământul Edenic, Dumnezeu îi face lui Adam promisiuni condiționate.
Legământul Edenic nu este numit în mod explicit legământ în Geneza; cu toate acestea, mai târziu se face referire la el ca un legământ în Osea 6:7, „Dar ca Adam au călcat legământul; acolo s-au purtat fără credință cu mine” .
Deși Legământul Edenic nu este numit în mod explicit legământ în Geneza, se face referire la el ca un legământ în Osea 6:7.

În timp ce unii teologi vor enumera până la șase obligații diferite pe care Adam trebuia să le respecte, inima Legământului Edenic este de fapt porunca lui Dumnezeu către Adam să nu mănânce din „pomul cunoașterii binelui și a răului” (Geneza 2:16–17).
Una dintre cele mai importante obligații ale lui Adam în Legământul Edenic era să nu mănânce din „pomul cunoașterii binelui și a răului” (Geneza 2:16–17).

Din păcate, Adam a încălcat porunca lui Dumnezeu de a nu mânca din pomul interzis.
Acea poruncă stabilește promisiunea lui Dumnezeu, precum și pedeapsa dacă Adam nu ascultă.
Conform Legământului Edenic, Dumnezeu a promis să binecuvânteze Adam și să-l păstreze în grădina Edenului dacă va asculta de poruncă.
În caz contrar, Dumnezeu a avertizat că Adam va muri în ziua în care va mânca din pomul interzis.

În Legământul Edenic, Dumnezeu îi promite lui Adam viața și binecuvântarea, dar această promisiune este condiționată de ascultarea lui Adam de porunca lui Dumnezeu de a nu mânca din rodul pomului cunoașterii binelui și răului (Geneza 2:16–17).
Dumnezeu îi promite și lui Eva aceeași condiție, excepția fiind că termenul de referință este Adam (Geneza 3:16).
Pedeapsa lui Adam pentru neascultare ar fi moartea fizică și spirituală, precum și un blestem pe pământ, astfel încât Adam să fie nevoit să muncească mai mult pentru a crește recoltele.
Această muncă dificilă era un preț pentru păcatul originar, care a perturbat armonia inițială și pacea universului.
Unul dintre rezultatele păcatului lui Adam a fost că va trebui să-și trudească toate zilele până la moartea sa (Geneza 3:17–19).
Întrucât Adam a fost primul și tatăl tuturor oamenilor, toți oamenii se nasc cu o natură păcătoasă și moartea fizică constituie o realitate inevitabilă.

Acest legământ joacă un rol important în desfășurarea planului de mântuire al lui Dumnezeu, deoarece arată incapacitatea oamenilor de a menține o relație corectă cu Dumnezeu chiar și atunci când se află în paradisul pământesc pe care Dumnezeu l-a creat pentru ei..
Deși omul a căzut sub blestemul păcatului și este incapabil să se salveze pe sine, Dumnezeu, prin intermediul lui Isus Hristos, a adus mântuirea și iertarea păcatelor pentru cei care cred.

Păcatul lui Adam a rupt acest legământ condiționat cu Dumnezeu și a lăsat omenirea într-o stare de cădere, dar Dumnezeu avea să facă în curând un al doilea legământ necondiționat de mântuire cu Adam și Eva (Geneza 3:14–24).
A doua promisiune făcută de Dumnezeu după căderea lui Adam a fost legată de moartea lui Isus și de mântuirea pe care o aduce omenirii.
La fel ca legământul Edenic, acesta nu este menționat în mod explicit ca legământ în Geneza, dar este o promisiune semnificativă pe care Dumnezeu o face omenirii.
Deși nu este menționat în Geneza în mod explicit ca legământ, promisiunea făcută de Dumnezeu lui Adam și Eva a fost una necondiționată și semnificativă.
Este prima făgăduință a mântuirii și prima făgăduință a venirii lui Hristos (Geneza 3:15).
Această promisiune a fost făcută imediat după căderea din grădina Edenului și avea să aducă speranța unei viitoare mântuiri.
Aici, doar trei capitole din această carte remarcabilă, Dumnezeu ne dă deja speranța unui Mântuitor.
Această promisiune a fost evidentă și în călătoria lui Avraam și în făgăduința continuității seminței
Geneza 3:15 este uneori denumit protevangelium, primul anunț al Evangheliei din Scriptură.
Deși pare abstractă la început, această promisiune este prevestirea venirii lui Hristos și a sacrificiului său pe cruce pentru a-și răscumpăra poporul.
Promisiunea lui Dumnezeu către Eva că sămânța șarpelui va zdrobi călcâiul seminței Evei și sămânța Evei va zdrobi capul sămânței șarpelui, este prevestirea că Satana îl va răni pe Hristos pe cruce, dar că Hristos ar triumfa asupra Satanei pe aceeași cruce..
Această promisiune este esențială pentru înțelegerea contextului sacrificial al jertfei lui Isus pe cruce și a triumfului său asupra morții.

Atât Legământul Edenic, cât și Legământul Răscumpărării care urmează sunt semnificative din mai multe motive.
Unul dintre motivele semnificative ale acestor legăminte este că stabilesc un model care se repetă în Scripturi: 1) omenirea păcătuiește, 2) Dumnezeu judecă păcatul și 3) Dumnezeu dă har și milă pentru a răscumpăra umanitatea și de a-i restabili relația cu El.
În primul rând, ele stabilesc un model care trebuie repetat în Scripturi: 1) omenirea păcătuiește, 2) Dumnezeu judecă păcatul și 3) Dumnezeu dă har și milă, oferind o modalitate de a răscumpăra umanitatea și de a-i restabili relația cu Dumnezeu.
Astfel, legămintele ne oferă exemple concrete ale consecințelor păcatului și arată cum Dumnezeu intervine în viața oamenilor pentru a le ofere o cale de răscumpărare și de restaurare a relației cu El.
În al doilea rând, legămintele ne arată că păcatul are întotdeauna consecințe.
Înțelegerea diferitelor legăminte din Vechiul Testament și modul în care se leagă între ele este crucială pentru a putea înțelege cum Dumnezeu alegându-Și poporul Său și a intervenit în istoria umanității prin mântuirea adusă de Isus Hristos, Fiul Său.
Înțelegerea diferitelor legăminte din Vechiul Testament și relația lor între ele este importantă pentru a înțelege relația de legământ a lui Dumnezeu cu poporul Său ales, precum și planul Său de mântuire, așa cum este revelat în Scriptură..
Prin urmare, studierea și înțelegerea legămintelor din Biblie poate oferi o perspectivă mai largă asupra planului mântuirii lui Dumnezeu și poate îmbogăți experiența noastră de relație cu El.

Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Cronologia Evenimentelor de la Inceputul Lumii până la un Pamânt nou si ceruri noi!
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului
Cronologia Evenimentelor de la Inceputul Lumii până la un Pamânt nou si ceruri noi!
Pomul vieții_Isus Te Iubeste_Pomul cunoasterii al binelui si al raului

 

 

 

-Harul și pacea să vă fie înmulțite prin cunoașterea lui Dumnezeu și a Domnului nostru Isus Hristos!

2 Petru 1:2

Isus Te Iubește

 

sursa: https://isusteiubeste.com/
 

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Care este diferența dintre sufletul și duhul umanității"
Categorie:  Studiu biblic  Sufletul și spiritul-duhul constituie partea lăuntrică, proprie și esențială a unui lucru legate, însă ele pot fi separate (Evrei 4:12). Sufletul reprezintă e...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cine poate primi sfânta impărtășanie conform Bibliei?"
Categorie:  Studiu biblic  Cine se poate împărtăși conform voinței divine?Prima mare întrebare la care trebuie să reflectezi este: Dacă Domnul Isus îți întinde paharul, ești pregătit să...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Un creștin poate pierde mântuirea?"
Categorie:  Studiu biblic  În primul rând, este important să ne definim termenul de „creștin”. Nu orice persoană care a spus o rugăciune sau a crescut într-o familie creștină poate fi c...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Aria lui Ornan-,,Aravna,, Iebusitul"
Categorie:  Studiu biblic  Două Întrebări Despre Proprietarul PământuluiAșadar, ne confruntăm cu două întrebări importante: Cum se numea bărbatul care deținea pământul? Și, cât l-a plăt...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Bătălia pentru credință"
Categorie:  Studiu biblic În lupta pentru biserică trebuie să fim vigilenți și să ne păzim de cei care se strecoară ca lupi în haine de oaie. Aceștia sunt persoane care pretind că sunt creșt...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Familia şi biserica în societate"
Categorie:  Studiu biblic  Familia și biserica sunt două concepte fundamentale în creștinism. Familia este considerată a fi o instituție divină creată de Dumnezeu pentru a oferi un cadr...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Când intervine Dumnezeu"
Categorie:  Studiu biblic Potrivit Bibliei, Dumnezeu intervine în viața oamenilor în mai multe moduri, dar cele mai semnificative sunt prin acțiunile Sale miraculoase și prin răspunsul la ru...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Bătălia de la Armaghedon -in Vremurile Finale"
Categorie:  Studiu biblic  Bătălia finală de la ArmaghedonConform cărții Apocalipsa din Noul Testament al Bibliei creștine , Armaghedon ( / ˌ ɑːr m ə ˈ ɡ ɛ d ən / ; greaca veche : Ἁρμαγ...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Lunea mare - ziua curatirii templului si blestemului smochinului"
Categorie:  Studiu biblic  I. CONTEXT GENERAL – SĂPTĂMÂNA MARE ÎNCEPELunea Mare este a doua zi din ultima săptămână a vieții pământești a lui Isus Hristos.După Intrarea triumfală în Ier...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Ce înseamnă să trăiești cu Dumnezeu"
Categorie:  Studiu biblic  Ce înseamnă să trăiești pentru Dumnezeu?Această întrebare profundă ne invită să ne conectăm cu esența spirituală a vieții noastre și să căutăm o înțelegere ma...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise