text Studiu biblic

"Ce este un creștin?"

09 mai 2025

Categorie:  Studiu biblic
 

 

Din nefericire, cu trecerea timpului, cuvântul „Creștin” a pierdut mult din semnificație și este adesea folosit pentru cineva care este religios sau are valori morale ridicate, dar care poate fi sau nu un adevărat urmaș al lui Isus Hristos.

Calea spirituală a credinței creștine.

Calea spirituală a credinței creștine.

Din acest motiv, este important să ne amintim că există o diferență între a avea religie și a avea o relație personală cu Isus Hristos.

Mulți oameni care nu cred și nu se încred în Isus Hristos se consideră creștini pur și simplu pentru că merg la biserică sau trăiesc într-o națiune „Creștină”.

În plus, adevărata credință nu este transmisă prin naștere sau apartenența etnică, ci prin convertirea personală și credința în Isus Hristos.

Dar mersul la biserică, slujirea celor mai puțin norocoși decât tine sau a fi o persoană bună nu te face Creștin.

În schimb, credința autentică înseamnă să îți pui încrederea în Isus Hristos și să îi accepți jertfa la Golgota ca pe singura ta speranță de mântuire.

A fi membru al unei biserici, a participa regulat la slujbe și a dona pentru lucrările bisericii nu te face Creștin.

A devini Creștin înseamnă să ai o relație personală cu Dumnezeu prin Isus Hristos și să îți pui încrederea în El pentru mântuire.

Biblia ne învață că faptele bune pe care le facem nu ne pot face acceptabili pentru Dumnezeu.

Cu alte cuvinte, adevărata credință nu este despre noi și ce facem, ci despre Isus Hristos și ceea ce a făcut El pentru noi.

Tit 3:5 spune, „El ne-a mântuit nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea nașterii din nou și prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt.”

Prin urmare, un Creștin este cineva care a fost născut din nou de Dumnezeu (Ioan 3:3; Ioan 3:7; 1 Petru 1:23) și și-a pus credința și încrederea în Isus Hristos.

A fi Creștin nu este o identitate pe care o dobândim prin apartenența la o anumită comunitate religioasă sau prin faptele noastre bune, ci o relație personală cu Creatorul universului.
Efeseni 2:8 ne spune că „…

Este prin credința în El și prin harul Său că suntem salvați, nu prin faptele noastre.
prin har ați fost mântuiți, prin credință – și aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu.”
.
Prin urmare, este esențial să ne punem întrebarea: am pus cu adevărat încrederea noastră în Isus Hristos și ne bazăm mântuirea pe El?

Sau suntem mulțumiți să fim considerați creștini doar pentru că am crescut într-o anumită cultură sau am adoptat anumite valori morale?

Prima utilizare înregistrată a termenului (sau a înrudiților săi în alte limbi) este în Noul Testament , în Fapte 11 , după ce Barnaba l-a adus pe Saul (Pavel) în Antiohia unde i-au predat pe ucenici timp de aproximativ un an, textul spune că „ucenicii au fost numiți mai întâi creștini în Antiohia” ( Fapte 11:26 ).
Conform istoricilor, termenul « creștin » a fost utilizat pentru a-i distinge pe discipolii lui Iisus de ceilalți locuitori din Antiohia.

A doua mențiune a termenului urmează în Fapte 26 , unde Irod Agripa al II-lea i-a răspuns Apostolului Pavel : „Atunci Agripa i-a spus lui Pavel: Aproape că mă convingi să fiu creștin”.
Irod Agripa al II-lea a fost cel care l-a numit pe Pavel « creștin » în gluma sa.
( Fapte 26:28 ).

A treia și ultima referire din Noul Testament la acest termen se află în 1 Petru 4 , care îndeamnă credincioșii: „Totuși, dacă [care suferă] ca creștin, să nu se rușineze; ci să slăvească pe Dumnezeu pentru aceasta”.

Acest pasaj sugerează că suferința creștinilor era frecventă și că aceștia erau persecutați pentru credința lor.
( 1 Petru 4:16 )..

Astăzi, termenul « creștin » este folosit pentru a descrie pe cineva care urmează doctrinele creștine și care încearcă să trăiască în conformitate cu învățăturile lui Isus.

Nazarinenii un alt Nume pentru Crestini!

Un alt termen pentru creștini care apare în Noul Testament este „ Nazarineni ”.
Nazarinenii erau creștini care proveneau din Nazaret sau dintr-o ramură a religiei evreiești care o considera pe Maria, mama lui Iisus, drept urmașa lui David.

Isus este numit Nazarinean în Matei 2:23 , în timp ce Pavel se spune că este Nazarinean în Fapte 24:5 .

Aceasta sugerează că termenul de Nazarinean nu se referă doar la locul de origine, ci la o apartenență la o anumită ramură a religiei evreiești.

Ultimul verset arată clar că Nazarineanul s-a referit și la numele unei secte sau erezie, precum și la orașul numit Nazaret.

Prin urmare, este posibil ca cei care erau numiți Nazarineeni să fi fost asociați cu această sectă sau cu această erezie.

Termenul Nazarinean a fost folosit și de avocatul evreu Tertul ( Against Marcion 4:8) care consemnează că „evreii ne numesc Nazarineni”.

Termenul de Nazarineni a trecut ulterior în uzul creștinilor, devenind un alt nume prin care erau cunoscuți în acea perioadă.

În timp ce în jurul anului 331 d.Hr., Eusebiu consemnează că Hristos a fost numit nazoreean de la numele Nazaret și că în secolele anterioare „creștinii” erau numiți cândva „nazareeni”.

Acest lucru sugerează o continuitate între evreii care au stat la baza creștinismului și primii creștini.

[31] Echivalentul ebraic al „nazareenilor”, Notzrim , apare în Talmudul babilonian și este încă termenul ebraic modern israelian pentru creștin..

Astăzi, termenul Notzrim încă mai este folosit în Israel pentru a-i descrie pe creștinii evrei.

termeni ebraici

Nazaretul este descris ca fiind casa copilăriei lui Isus .
Potrivit Bibliei, Isus a crescut și a locuit în Nazaret, iar unele dintre minunile sale au avut loc în acest oraș.
Multe limbi folosesc cuvântul „Nazarinean” ca desemnare generală pentru cei de credință creștină.
De exemplu, în limba arabă, termenul este „Nasrani” și este folosit pentru creștinii în general.

Identificarea lui Isus ca Mesia nu este acceptată de iudaism.

De fapt, Iudaismul respinge ideea de Mesia și consideră că acesta nu a venit încă.

Termenul pentru un creștin în ebraică este נוֹצְרִי ( Notzri — „Nazarinean”), un termen talmudic derivat inițial din faptul că Isus a venit din satul galilean Nazaret , astăzi în nordul Israelului.

În plus, termenul Notzri poate fi folosit și pentru a desemna un băiat care nu a depășit vârsta de 13 ani și care încă nu e înrolat într-un colegiu talmudic.

Adepții iudaismului mesianic sunt denumiți în ebraica modernă יְהוּדִים מְשִׁיחִיִּים ( Yehudim Meshihi’im — „Evrei mesianici”)..

Termenul Yehudim Meshihi’im poate fi tradus ca „evrei mesianici” și este folosit pentru a desemna evreii care cred în Isus ca Mesia.

Un creștin adevărat este o persoană care și-a pus credința și încrederea în persoana și lucrarea lui Isus Hristos, incluzând moartea Sa pe cruce ca plată pentru păcate și învierea Sa în ziua a treia.
Prin urmare, devotamentul față de Hristos și credința în El reprezintă fundamentul credinței creștine.

Ioan 1:12 ne spune, „Dar tuturor celor ce l-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu.”

Semnul unui Creștin adevărat este dragostea față de ceilalți și ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu (1 Ioan 2:4,10).
Această dragoste și ascultare sunt două aspecte esențiale ale urmării lui Hristos și ale trăirii unei vieți creștine autentice.

Un Creștin adevărat este într-adevăr un copil al lui Dumnezeu, o parte a adevăratei familii a lui Dumnezeu și unul care a primit o viață nouă în Isus Hristos..

Această viață nouă în Hristos nu este doar o schimbare superficială, ci o transformare profundă care are impact asupra fiecărei sfere a vieții unei persoane.

Calea spirituală a credinței creștine.

-Harul și pacea să vă fie înmulțite prin cunoașterea lui Dumnezeu și a Domnului nostru Isus Hristos!

2 Petru 1:2
Isus Te Iubește

 

sursa: https://isusteiubeste.com/
 

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Care este diferența dintre sufletul și duhul umanității"
Categorie:  Studiu biblic  Sufletul și spiritul-duhul constituie partea lăuntrică, proprie și esențială a unui lucru legate, însă ele pot fi separate (Evrei 4:12). Sufletul reprezintă e...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Cine poate primi sfânta impărtășanie conform Bibliei?"
Categorie:  Studiu biblic  Cine se poate împărtăși conform voinței divine?Prima mare întrebare la care trebuie să reflectezi este: Dacă Domnul Isus îți întinde paharul, ești pregătit să...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Un creștin poate pierde mântuirea?"
Categorie:  Studiu biblic  În primul rând, este important să ne definim termenul de „creștin”. Nu orice persoană care a spus o rugăciune sau a crescut într-o familie creștină poate fi c...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Aria lui Ornan-,,Aravna,, Iebusitul"
Categorie:  Studiu biblic  Două Întrebări Despre Proprietarul PământuluiAșadar, ne confruntăm cu două întrebări importante: Cum se numea bărbatul care deținea pământul? Și, cât l-a plăt...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Bătălia pentru credință"
Categorie:  Studiu biblic În lupta pentru biserică trebuie să fim vigilenți și să ne păzim de cei care se strecoară ca lupi în haine de oaie. Aceștia sunt persoane care pretind că sunt creșt...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Familia şi biserica în societate"
Categorie:  Studiu biblic  Familia și biserica sunt două concepte fundamentale în creștinism. Familia este considerată a fi o instituție divină creată de Dumnezeu pentru a oferi un cadr...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Când intervine Dumnezeu"
Categorie:  Studiu biblic Potrivit Bibliei, Dumnezeu intervine în viața oamenilor în mai multe moduri, dar cele mai semnificative sunt prin acțiunile Sale miraculoase și prin răspunsul la ru...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Bătălia de la Armaghedon -in Vremurile Finale"
Categorie:  Studiu biblic  Bătălia finală de la ArmaghedonConform cărții Apocalipsa din Noul Testament al Bibliei creștine , Armaghedon ( / ˌ ɑːr m ə ˈ ɡ ɛ d ən / ; greaca veche : Ἁρμαγ...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Lunea mare - ziua curatirii templului si blestemului smochinului"
Categorie:  Studiu biblic  I. CONTEXT GENERAL – SĂPTĂMÂNA MARE ÎNCEPELunea Mare este a doua zi din ultima săptămână a vieții pământești a lui Isus Hristos.După Intrarea triumfală în Ier...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
"Ce înseamnă să trăiești cu Dumnezeu"
Categorie:  Studiu biblic  Ce înseamnă să trăiești pentru Dumnezeu?Această întrebare profundă ne invită să ne conectăm cu esența spirituală a vieții noastre și să căutăm o înțelegere ma...
de Marga Buhus 09 mai 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise