text Devotionale
INVIDIA
de Pavel Mariana-Florica
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Pavel Mariana-Florica
INVIDIA


In Numeri, capitolele 12 si 16, sunt prezentate doua cazuri de invidie.

PRIMUL este cazul Mariei si al lui Aaron, care "au vorbit impotriva lui Moise.. . si au zis:oare numai prim Moise vorbeste Domnul?Nu vorbeste oare si prin noi?Si Domnul a auzit-o."-vers.2 din capitolul 12.
Desi nu pare asa de grava, totusi invidia este un pacat greu, pentru ca : 1 -Dumnezeu a reactionat imediat.
O "aude" pe Maria si "DEODATA" Domnul a zis lui Moise , lui Aaron si Mariei: duceti-va catesitrei la cortul intalnirii".-vers.4.
Iar acolo le vorbeste tuturor:" Ascultati bine ce va spun...Cum de nu v-ati temut sa vorbiti impotriva robului Meu?Domnul s-a aprins de manie impotriva lor. Si a plecat"-vers. 8 si 9.
2 –O pedepseste pe Maria: "Norul s-a departat de pe cort. Si iata ca Maria era plina de lepra"-vers. 10.
AL DOILEA caz este cel al lui Core, Datam si Abiram, din capitolul 16.
La fel, cei trei s-au adunat " impotriva lui Moise si Aaron si le-a zis: Destul! Caci toata adunarea, toti sunt sfinti, si Domnul este in mijlocul lor.Pentru ce va ridicati mai pe sus de adunarea Domnului?"-vers.3.
Aici, cei trei lucreaza mai cu viclenie, au zis ca "toti sunt sfinti", dar, de fapt, nu le pasa de toata adunarea, ci doar de ei.
Stiau ca Domnul a ales semintia lui Levi, deci numai aceasta semintie avea voie sa se apropie de cort si numai lui Aaron si fiilor lui li se daduse slujba de preot.
De aceea Moise le raspunde:" Prea putin lucru este oare pentru voi ca Dumnezeul lui Israel v-a ales in adunarea lui Israel , lasandu-va sa va apropiati de El, ca sa fiti intrebuintati in slujba cortului Domnului, si sa va infatisati inaintea adunarii ca sa-I slujiti?-vers. 9.
V-a lasat sa va apropiati de El... si acum mai vreti si preotia!"-vers.10.
Ca nu-i interesa de toata adunarea, se intelege si din faptul ca "s-au rasculat impotriva lui Moise impreuna cu 250 de oameni din copiii lui Israel, din fruntasii adunarii, din cei ce erau chemati la sfat, si care erau oameni cu nume".-vers. 2.
Au chemat apoi "toata adunarea"doar ca sa faca zarva mai mare, dar preotia o voiau doar pentru ei.
La fel ca si in cazul Mariei, pedeapsa pentru acest pacat este foarte dura: "toti oamenii lui Core si toate averile lor...pamantul i-a acoperit de tot si au pierit din mijlocul adunarii"si "un foc a iesit de la Domnul si a mistuit pe cei 250 de oameni ". vers. 32,33,35.
Grozava pedeapsa!
Oare de ce este considerat acest pacat hula impotriva lui Dumnezeu?- "oamenii acestia au hulit pe Domnul-vers.30.
Pentru ca l-au nesocotit pe Dumnezeu, au crezut ca slujba de preot se face oricum, si de catre oricine, sau ca si cum Dumnezeu n-ar fi stiut pe cine sa aleaga in slujba de preot...
Cu atat mai mult acum, cand am fost facuti "preoti" cu un pret asa de mare, prin jertfa Fiului Lui Dumnezeu!
Cat de atenti ar trebui sa fim, cand facem slujbe pentru Domnul!
De aceea se spune in Ieremia 48:10: "Blestemat sa fie cel ce face cu nebagare de seama lucrarea Domnului!"
Cu cata grija si teama sfanta trebuie sa ne purtam si la slujirea in biserica, si la evanghelizari, si in orice alta slujba, oricat de "mica" ni s-ar parea!
" Caci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii, ci al pacii, ca in toate bisericile sfintilor"!-1 Corinteni 14:33.
Iar in Corinteni,14:40-" Toate sa se faca in chip cuviincios si cu randuiala".
Dumnezeu a dat poporului evreu tot felul de reguli,chiar si ordinea in care sa porneasca ori sa se opreasca; fiecare semintie avea locul ei bine stabilit. Cu atat mai mult slujba preotiei, a fost stabilita de Dumnezeu , in cele mai mici amanunte.
In mare pericol se pune cel ce ii injoseste , ori ii critica pe cei pusi in slujbe de Domnul. Iar acestia trebuie sa o faca nu oricum, ci cu teama si sfintenie, pentru ca o fac pentru Dumnezeu, care este de trei ori sfant.
Si cand ne gandim ca fiecare copil al lui Dumnezeu are de indeplinit cate o slujba de preot...oricat de neinsemnata ar fi ea in ochii nostri...
Dar in ochii Domnului este pretioasa.De aceea ii intreaba Domnul pe Maria si Aaron: "cum de nu v-ati temut sa vorbiti impotriva robului Meu? "-vers.8 din Numeri 12.
Chiar si apostolul Pavel si-a cerut iertare pentru ca l-a insultat pe marele preot-Faptele Apostolilor 23:5-"N-am stiut, fratilor, ca este marele preot, caci este scris: pe mai-marele norodului tau sa nu-l graiesti de rau".

Nemultumirea, cartirea, invidia ,sunt cu atat mai rele, cu cat sunt pacate mai ascunse.
Am inteles mai bine gravitatea lor, dintr-o experienta banala:
Intr-un an, in gradina parintilor am pus cartofi.
Au rasarit frumos, au crescut, au inflorit.
I-am udat, am adunat buruienile dintre ei...speram sa obtin o recolta buna.
Dar am lipsit cateva zile , iar cand m-am intors, nu mai era nimic in locul plantelor de cartofi;erau mancati cu totul...cu frunze, flori...ramasesera doar niste cioturi, din frumusete de cartofi.
Ce se intamplase?
Niste gandaci de colorado au stat ascunsi sub frunze, au facut mii, zeci de mii de larve , si in cateva zile car am lipsit, i-au distrus cu totul.

Asa lucreaza si cartirea, nemultumirea, invidia.
Stau ascunse, nu le vede nimeni, uneori nici noi insine nu ne dam seama de existenta lor.
Le vedem numai dupa ce au distrus viata de credinta cu totul, relatia cu Dumnezeu...
De aceea sa ne ferim de ele.
Daca as fi dat cu insecticide, nu s-ar mai fi distrus cartofii...
Dar nu orice insecticid, pentru astfel de gandaci, trebuie un insecticid special, foarte puternic.
Asa si aceste pacate; le vom "omori" doar daca stam permanent sub ploaia Cuvantului lui Dumnezeu si la adapostul sangelui Domnului Isus Hristos, care este cel mai puternic"insecticid "pentru pacate.

Ajuta-ne, Doamne, sa ne ferim de aceste pacate ascunse!
Amin.Cele mai recente resurse creștine scrise
Resursa multipla TEST2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Resursa Test 2 Acorduri
de Resurse pentru Creștini 15 februarie 2024
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Adventist
Doctrina Bisericii Adventiste - Dumnezeu Duhul Sfant Dumnezeu Duhul cel veşnic a fost activ împreună cu Tatăl şi cu Fiul în lucrarea de creare a lumii, de întrupare şi de răscumpărare. El i-a ins...
de Resurse pentru Crestini 12 februarie 2024 Citeste mai mult >>
Test pacea lui Dumnezeu Pacea lui Dumnezeu
Test de continut articol aici
de Resurse pentru Crestini 02 februarie 2024
Test 2 Cugetari
Aceasta este o resursa de test
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023
Asociatia ,,Speranta pentru Romania'' lanseaza eSperanta.ro - magazin caritabil de cadouri personalizate Editorial
Dragilor, suntem bucurosi sa va anuntam lansarea magazinului online caritabil eSperanta (www.esperanta.ro).eSperanta.ro este un proiect al asociatiei ,,Misiunea Speranta pentru Romania'', un pas inova...
de Negoiescu Samuel 26 decembrie 2023 Citeste mai mult >>
Zi de curățenie Poezii
1105. ZI DE CURĂȚENIESă scriu un gând eu m-am opritCăci mă cam tem, m-am rătăcitȘi iată, am staționatȘi un pic mai dur, analizat.Mă tem că nu mă recunoscDeși credeam că mă cunosc,O curățenie am pornit...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Gânduri Poezii
1104. GÂNDURIDe multe ori ne temem să spunem ce gândim,Nu vrem pe al nostru seamăn, nu vrem să îl rănim,Dar nu ne oprim o clipă ca să analizămPoate-n tăcerea noastră mai rău îl atacăm,Mai rău îi facem...
de Emilia Dinescu 07 august 2023 Citeste mai mult >>
Rugăciune Poezii
1. RUGĂCIUNEOh, Doamne, am venit la TineCu rugăminți nenumărateȘi-ți mulțumesc că, dintre toate,Ai împlinit ce a fost mai bineȘi ai ales Tu, dintre toateCare să fie pentru mine,Ca să te văd numai pe T...
de Emilia Dinescu 06 august 2023 Citeste mai mult >>
Test Claudiu Acorduri
test
de Claudiu 18 iulie 2023
Vezi toate resursele creștine scrise
VERSETUL ZILEI

La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul

Geneza 1:1
09 septembrie 2022