Devoționale

Integritate

Adaugata de: Resurse Creștine | Data adaugarii: 11 apr. 2021 | Categoria: Devoționale

Daca imi vei cerca inima, daca o vei cerceta noaptea, nu vei gasi nimic; caci ce-mi iese din gura aceea si gandesc" (Ps.17:3).

A fi integru inseamna a fi intreg, desavarsit, neimpartit. Dictionarul englez dupa Webster defineste integritatea ca fiind o conditie, o stare a inimii, de a fi neimpartit, o stare sanatoasa de caracter, ortodoxie, temeinicie. A fi om integru inseamna a fi un om dintr-o bucata, care se tine de cuvant. Integritatea nu este tot una cu reputatia. Integritatea este aderenta la un cod moral, artistic ori alte valori. Cand cineva are integritate acolo lipseste ipocrizia. Cel integru este un om vrednic de incredere atat din punct de vedere personal, financiar si poate fi tras la raspundere oricand pentru ca el nu se teme de nimic. Din punct de vedere moral si spiritual el este curat, nevinovat de motivatii impure. Integritatea nu este numai cum cineva gandeste, ci felul cum actioneaza. Ted Engstrom declara: "Integritatea este a face ceea ce spui ca faci. Inseamna a te tine de cuvant si a-ti implini promisiunile".

Este interesant ca in traducerea romaneasca a Bibliei nu este folosit nici o data cuvantul "integritate". In limba engleza cuvantul este folosit de mai multe ori. Unul din versete este cel din Tit 2:7: "Si da-te pe tine insuti pilda de fapte bune, in toate privintele. Iar in invatatura, da dovada de curatie, de vrednicie, de vorbire sanatoasa si fara cusur". In engleza spune: "in doctrina da dovada de integritate, reverenta si incoruptibilitate (care in romaneste mai inseamna si integritate).

Avem multe caractere integre in Biblie, oameni cu care Dumnezeu se lauda. Dumnezeu Insusi este de o integritate absoluta. Cuvantul Lui este Da si in El nu este Nu. Dumnezeu totdeauna S-a tinut de cuvant. Multi blameaza pe Dumnezeu atunci cand li se intampla un necaz sau o nenorocire. Dar ei nu primesc decat cea ce li se cuvine in urma neascultarii. Multi spun si cred ca daca Dumnezeu este dragoste, El nu poate trimite pe oameni in iad. Este adevarat ca nu Dumnezeu ii trimite, ci ei se trimit singuri in locul acela. Dumnezeu ne-a pus in fata binele si raul, si a dat o sansa sau mai multe omului de a alege. Decizia finala este a omului.

Abraham Lincoln a spus odata ca reputatia si caracterul pot fi comparate cu un pom. Caracterul este pomul iar reputatia este umbra pomului. Reputatia este ce oamenii gandesc despre tine, caracterul este ceea ce Dumnezeu stie despre tine.
D.L Moody a spus odata ca " adevaratul caracter este ceea ce este omul in intunerec, cand nimeni nu-l vede". Lucram in absenta sefului ca si in prezenta lui? Poate fi inclusa in caracterizarea mea si cuvantul integru. Se potrivesc faptele noastre cu vorbele noastre?

Fii cinstit, caci cinstea este avutia cea mai mare
Dac-o pierzi nicicand nimica pret in viata nu-si mai are.
Fara cinste nu-i credinta, nici frumsete, nici iubire
Si nici cale sa te duca spre liman de mantuire.

Fara cinste adevarul loc in tine nu-si mai face
Caci necinstea e minciuna si-n minciuna nu e pace.
Cand cinstit intotdeauna in umbletele tale
Dumnezeu te-ncununeaza cu izbanzi pe-a vietii cale.
(Fii cinstit-de N.Moldoveanu)

Ajuta-ma, Doamne, ceea ce spun cu gura sa traiesc cu fapta, Amin.

Sursa: www.resursecrestine.ro | Autor: www.realsos.ro